Hamdi Topçu – Karya’dan İyonya’ya

Hamdi Topçu’nun yazdığı Karya’dan İyonya’ya Güneşli Yağmurlar Ülkesi, okurken beni diyardan diyara sürükleyip, burnuma binbir çeşit güzelliğin kokularını taşıdı. İstanbul gibi bir şehirde apartmanların arasına sıkışıp kalmış, doğru dürüst nefes bile alamıyorken bu kitap saklı bir bahçe gibi imdadıma yetişti. Hamdi Topçu’nun öyle bir anlatımı var ki, sizi Karya’dan İyonya’ya peşi sıra gezdirirken, tarihini, dokusunu ve yaşanılanları hoş anılarla zihninize kazıyor. İpleri koparıp onunla birlikte gezmek istiyor insan. Bunların yanı sıra, okadar duyarlı ki yazar, bu duyarlılığı size de bulaşıveriyor hemen. Doğayla haşır neşir olup, onu koruyup kollamak istiyorsunuz. Çok hoş bir kitap Karya’dan İyonya’ya, arada sırada temiz nefesler almak, mutlulukla dolmak için açıp okumak gerek.
kitaplık kedisi

Arkeoloji ve Sanat Yayınları‘ndan çıkan kitabın tanıtım yazısını aşağıda bulabilir, kitabı buradan edinebilirsiniz. Şimdiden keyifli düşler!

Özkan Mert

Karya’dan İyonya’ya yolculuk: Tarih, doğa ve sıcacık insan ilişkileriyle örülmüş, sevgi, tutku ve bilgiyle yazılmış muhteşem bir gezi kitabı. Bu gezilerin bazılarının içinde ben de vardım. Hamdi Topçu’nun coşkusu beni büyüledi. İnsanın yaşamını değiştirecek bir kitap. Bu kitabı, başucu kitabı olarak ilan ediyorum.

Prof.Dr.T.Ayhan Çıkın

Hamdi Topçu, yüzü doğaya, insana dönük bir ozan-yazar. Onun yazılarında Karya’dan -İyonya’ya binlerce yıllık geçmişin, bugünle kucakaşmasını görürsünüz. Onu okurken kendinizi bir antik kentte gladyatörler arasında hissederken, birden şair olur; şiire, ressam olur; resme bulaşırsınız. Az sonra köylü olur; zeytin, incir, pamuk toplar; pan olur, menteşe dağlarından bozdağlara, Marsyas’ın nameleri eşliğinde nymphlerle dans ede ede şırıl şırıl akan derelerden sevdalarınızı taşırsınız. An gelir sizde nice Stratonike’lere aşık olur, Stratonikeia’lar kurmak için bu eşsiz coğrafyada tarihteki yerinizi almayı düşlersiniz.
Hamdi Topçu Halikarnas Balıkçısı’nın kurduğu bu bahçede “Karya bizim, Karyalılar biziz” diyerek tarihin coğrafyasını, coğrafyanın tarihini şiire, yazıya döküyor. Geleceğin “düş çiçeklerini” ekiyor topraklarımıza. Onunla aynı yörenin, aynı dönemin havasını teneffüs etmekten mutluluk duyuyorum.

Selçuk Şahin

Dostum Hamdi Topçu’nun Karya yazıları, bu kitabı okuyana kadar pek farkında bile olmadığım Karya Uygarlığı ve Karya ülkesinin bütün görkemiyle gözlerimin önüne serdi. Bafa Gölü’nün, Çine Çayı’nın öykülerini, Karya’nın tanrıları Hekate’yi, Zeus Labrando’su , Zeus Panamaro’su, Karya’nın simgesi çift ağızlı balta labrisi, hep o yazılardan öğrendim. Bu topraklarda binlerce yıldır varolan uygarlıkların, insanlığın bize emaneti olan, bu uygarlık değerlerini korumanın ve yaşatmanın görevimiz olduğuna bir kez daha inandım.

Sonraki yazı ➝
Menüye dön