Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro

Günden Kalanlar, Kazuo Ishiguro’nun Beni Asla Bırakma’dan sonra okuduğum ikinci kitabı oldu. Beni Asla Bırakma‘yı ne yazık ki sevememiş ve yazarı hayatımdan çıkarmıştım. Kısmet, yazarı İngilizleri biraz daha tanıdıktan sonra okumakmış meğer. Londra’daki birkaç okur arkadaşla küçük çaplı bir kitap kulübü oluşturmaya karar verdik, ilk kitap seçimini yapan arkadaş da Ishiguro Nobel kazandığı için onu seçti. Yazar da tekrar hayatıma girmiş oldu, sanırım iyi de oldu.

Günden Kalanlar, hikaye içinde hikaye anlatan bir roman. Hem dünyayı, hem insanları, hem kadını ve erkeği, hem efendi ve uşağı anlatan ama bunlarla da kalmayıp araya daha fazlasını sığdırmayı başaran bir kitap. Stevens adlı “vakar sahibi” bir başuşak var başrolde. Stevens her yanıyla ilgi çekici bir karakter. Ishiguro’yu sadece böylesi bir karakter yaratabildiği için okumak lazım diye düşünmedim desem yalan olur. Stevens’ın günlüğünü okuyormuşsunuz gibi ya da onunla uzun bir sohbet ediyormuşsunuz gibi hissettiriyor kitap. Bir yerden sonra bu karakter ete kemiğe bürünüyor, kendinizi koca bir malikanenin başuşağını dikkatle dinlerken buluveriyorsunuz. Faşizmden, pişmanlıklara, görev aşkından sadakate ve hatta dünyanın nasıl yönetildiğine dair şeyler anlatıyor bu başuşak. Ishiguro’yu ilk kez okuyacaksanız iyi bir seçim olabilir diye düşünüyorum. Keyifle!

Günden Kalanlar - Kazuo Ishiguro

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Günden Kalanlar – Kazuo Ishiguro

Bir roman düşünün ki asıl anlattığı, tek bir satırında dahi geçmeyen duygular, umutlar, hayal kırıklıkları, özlemler olsun. Kazuo Ishiguro’nun benzersiz tarzını en iyi ortaya koyduğu eserlerinden biri olan Günden Kalanlar böyle bir roman…

İngiliz malikânelerinin ihtişamını yitirdiği dönemin son büyük başuşaklarından biridir Stevens. Amerikalı yeni işvereninin arzuladığı düzeni kurmak için birlikte çalıştığı eski kâhyayı ziyaret etmeye karar verir ve İngiliz taşrasında bir yolculuğa çıkar. Yol boyunca karşılaştığı manzaraların ve insanların yarattığı izlenimler anılarıyla ve mesleğinin gereklerine dair düşünceleriyle birleşerek, özenle bastırdığı duygularını ortaya sererken, hayatını idealleri uğruna harcayan Stevens basmakalıp fikirleri ve saplantılarıyla okurun kalbini fetheden eşsiz bir kahramana dönüşür.

Dokunaklı bir dramın özündeki komiği okura yaşatmayı başaran Günden Kalanlar, edebiyat tarihinin köşetaşlarından biri.

“Katman katman açılan, büyüleyici bir roman.”
-The New York Times-

“Okuru fark ettirmeden sarsan, parlak bir roman.”
-Newsweek-

“Bir yazarın varabileceği en yüksek mertebe… Hayranlık uyandıracak derecede cesur ve bütünlüklü bir anlatı.”
-The New York Review of Books-

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2018 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2018 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım; hayatımıza yenilikler katacak yazarları ve kitapları birlikte keşfedelim!

Menüye dön