Fotoğraf ve Toplum – Gisele Freund

Fotoğraf ve Toplum okumadan önce tereddüt ettiğim bir kitap oldu açıkçası. Bunun bir nedeni fotoğrafla pek ilgilenmemem, diğer nedeni de özellikle ilgilenmediğim bir konuda kesinlikle kurgu dışı bir kitap okumak istemememdi. Yazarı Gisele Freund’u ise hiç duymamıştım. Hakkında biraz araştırma yapayım dedim ve kendimi bir anda bu enfes kadının yazdığı her şeyi okumak isterken buldum. Gisele Freund 1908’de Berlin’de hayata gelmiş, Fransız bir fotoğrafçı ve foto muhabiri. Belgesel fotoğrafçılığı ve yazar ve sanatçıların portre fotoğraflarıyla ünlenen Freund’un fotoğrafçılığa hayli katkısı bulunmuş. Fotoğraf ve Toplum bu sanatçının en bilinen kitabı sayılıyor ve on dört adet kitabının yanı sıra birçok ödüle de sahip. Karşınızda fotoğraf denince akla gelmesi gereken isimlerden biri var anlayacağınız.

Fotoğraf ve Toplum - Gisele Freund

Teknolojik gelişme çağında fotoğrafın bir araç olarak kullanımı ve yanlış kullanımını enfes bir dille anlatan Fotoğraf ve Toplum, fotoğrafla ilginiz olsun olmasın çok şey öğreneceğiniz bir kitap. İsminin ciddiliğine kanıp da sıkıcı olacağını düşünmeyin sakın. Ben okurken gerçekten çok eğlendim. Bazı bölümleri sevgilime de okudum ve üzerinde konuşacak çok şey keşfettik diyebilirim. Fotoğrafın ortaya çıkışını, bunun hangi kesimleri nasıl etkilediğini ve sonrasında hızla gelişen fotoğrafçılığın insanların hayatlarını nasıl değiştirdiğini okumak hem çok şaşırtıcı hem de düşündürücü oldu benim için. Bu zamana kadar üzerinde düşünmediyseniz siz de en az benim kadar şaşıracaksınız emin olun. Fotoğrafın ilk zamanlarıyla şimdiki zamanı arasındaki farkı görünce de çok şaşıracaksınız. Keyifle!

Fotoğraf ve Toplum - Gisele Freund

Kitabın ilk cümlesi: Tarihin her anında, dönemin politik özelliğine, düşünme tarzlarına ve zevklerine bağlı olarak farklı sanatsal anlatım biçimleri doğar.

Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Fotoğraf ve Toplum – Gisele Freund

Gisele Freund, fotoğraf üzerine yazılmış yapıtlar arasında kılavuz bir kitap olarak çok önemli bir yere sahip olan Fotoğraf ve Toplum’da fotoğrafın icadından günümüze kadar geçirdiği değişimlere toplumsal ve siyasi bir pencereden bakıyor. Modern çağın en önemli buluşlarından biri olan fotoğrafın tarihi, son iki yüzyıldaki sanat akımlarının bir panoramasını sunmakla kalmıyor, sanat ile siyasi ve toplumsal gelişmeler arasındaki yadsınamaz ilişkinin boyutlarını da gözler önüne seriyor.

Bu kitap A’dan Z’ye *Sel okuma projesinden, siz de katılın!

Menüye dön