Fes – Jeremy Seal

Fes, gezi kitapları okumaya karar verip yabancıların Türkiye hakkında yazdıklarını merak etmemle keşfettiğim bir kitaptı. Elbette bundan çok uzun zaman önce, ileride okurum nasılsa bir köşede dursun diye okunacaklar listeme yazmıştım adını. Koton Kitap’ın Fes’i dilimize çevirdiğini görünce de hemen okuyayım dedim. İyi ki de okumuşum, Türkiye ve Türkiye’ye gelen turistlerin neler düşündüğü hakkında hiç beklemediğim şeyler öğrendim.

Fes insanı hem çok güldüren hem de tarih üzerine çok düşündüren bir kitap. Gülüyorsunuz çünkü ülkenin bazı yerlerinde hala süren turizm “girişimciliği” ve bununla gelen “chicken translation” gülünmeyecek gibi değil. Düşünüyorsunuz çünkü kitapta Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinden binbir sese yer verilmiş. Bir de bir yabancının gözünden ülkenizin tarihini okumak normalde aklınıza gelmeyecek şeyler düşündürtüyor ister istemez. Fes’in peşinde Türkiye’de dolanan bir gezginin canlı gözlemleri ve hoş anlatımıyla karşılaşacaksınız bu kitapta. Pek hoş bir yaz kitabı olabilir diye düşünüyorum. Keyifle!

jeremy seal fes

Koton Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Fes – Jeremy Seal

Kitapta anlatılan “Türkiye Gezileri”ni 1990’ların başında gerçekleştirmiş olan Jeremy Seal, kitabına çıkış noktası olarak aldığı fesin tarihini araştırırken bir yandan “ikinci vatanım” diyerek hayranlık ve sevgisini defalarca belirttiği Türkiye’nin doğal, kültürel güzelliklerine ve tarihine değiniyor. Fes, bir gezi kitabı olmanın ötesinde, Birinci Dünya Savaşı’ndan Kurtuluş Savaşı’na Viyana Kuşatmalarından Mevlana’ya, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinden Atatürk devrimlerine, Cumhuriyet’in ilanından Uğur Mumcu cinayetine Türk tarihinin, insanının, gelenek ve göreneklerinin son derece rahat okunur, eğlenceli bir bileşimi. Kısacası bir gezi kitabı olmanın ötesinde, tüm ilginç seyahat kitapları gibi yazarın duygusal yolculuğu aslında. Aynı zamanda bir yabancının gözünden yazılmış, Türk kültürünü, coğrafyasını, insanını, tarihini irdeleyen keyifli bir seyahat güncesi. Jeremy Seal bugün İngiltere başta olmak üzere uluslararası edebiyat çevrelerinde Türkiye uzmanı olarak kabul ediliyor ve birçok dergiye yazılarıyla katkıda bulunuyor. Türkiye hakkında düzenlenen konferanslarda sık sık konuşmacı olarak yer alan Seal, yalnızca yabancıların değil İngiltere’deki Türk dernek ve kuruluşlarının da saygı duyduğu bir yazar.

“Çağdaş Türkiye’nin bugün İngiliz dilinde bulabileceğiniz en iyi portresi.”
-William Dalrymple-

“Orijinal ve mükemmel gözlemlenmiş bir eser, okurken, nükteli yazılmış bir Chatwin izlenimi veriyor.”
-Independent-

“Hikâyesine öylesine dürüst, canlı ve duygusal ayrıntılar örmüş ki, Türkiye konusunda içinde bulunduğumuz bu on yıl içinde yazılmış en iyi kitap olduğu söylenebilir. ”
-Cornucopia-

“Fes, daha kapağını bile açmadan önce kazandı kalbimi… Bu yıl okuduğum en iyi seyahat kitabı.”
-Patrick French, Independent-

Menüye dön