Farewell Damascus – Ghada Samman

Farewell Damascus Suriyeli yazar Ghada Samman’ın okuduğum ilk kitabı. Daha doğrusu ilk kez Suriyeli bir yazar okudum ve açıkçası bu yazarın Samman gibi müthiş bir kadın olmasına çok mutluyum. Bırakılmak zorunda kalınan aileler ve şehirlere bir ağıt bu kitap ve zamanımızın yozlaşmış tüm Müslüman ülkelerine.

Farewell Damascus’u beklentisiz ve önyargısız bir şekilde okudum ve yazar hakkında hiçbir araştırma yapmamaya da özen gösterdim. Kitap bittikten sonra hemen yazarın hayatını araştırmaya başladım. Hikayedeki karakterle benzerliklerini görünce pek şaşırmadım açıkçası.

Farewell Damascus - Ghada Samman

Farewell Damascus ve kadınlar

Zain adlı 18 yaşındaki üniversite öğrencisinin yaşadıklarını anlatıyor kitap. Zain hayatındaki herkesi karşısına alarak aşık olduğu adamla evleniyor ancak hamile kalınca bu evliliğin yürümeyeceğini anlıyor. Kürtajın yasal olmadığı bir ülkede yaşadığından gizlice kürtaj oluyor ve kocasından binbir zorlukla boşanıyor. 1960ların Suriyesinde ailenin seçmediği bir adamla evlenmek ve bir de üstüne boşanmak başlı başına bir olay olduğundan Zain tanıdığı herkes tarafından kara koyun ilan ediliyor. Ancak ailesindeki genç kadınları yeterince etkilemeyi başarıyor. Sonrasında gelişenler ise tüm hayatını değiştiriyor.

Genç bir kadının etrafındaki herkese ve her şeye rağmen kendi olma mücadelesini anlatıyor kitap. Yaşananlardan etkilenmemek ve empati kurmamak imkansız. Suriyeli bir yazar okumadıysanız ve ülke hakkında birkaç şey öğrenmek isterseniz Ghada Samman mükemmel bir seçim olacaktır, öneririm. Ben ayrıca Her Ülkeden Bir Kitap projesinde Suriye’yi de aradan çıkarmış oldum.

ghada el samman

Darf Publishing’den çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda ancak Türkiye’den satın alınabilecek bir link bulamadım. (Yanlış hatırlamıyorsam idefix.com’da vardı ancak şimdi bulamıyorum. Siz bulacak olursanız yorumlarda paylaşabilir misiniz?)

Ghada Samman’s most recent novel, Farewell, Damascus is set in early 1960’s Damascus – a city that now languishes in the grip of corruption and political oppression following the Baathist takeover in Syria.

The book opens as Zain Khayyal, a university student and aspiring young writer, plots an early-morning escape from her house as her husband slumbers. Her mission: to get an illicit abortion, plans for which she’s divulged to no one, and to announce that she wants out of her stifling marriage. A rebel and a trail-blazer par excellence, Zain draws down the wrath of polite society and the authorities, political and religious alike, as she challenges attitudes and practices that demean rather than dignify, and a ruling regime that sucks the life out of both oppressed and oppressor.

As the plot unfolds, Zain finds her way as a student to a neighbouring country which, though it grants her the freedom, respect and appreciation she had lacked in her homeland, becomes a place of anguished exile.

Armed with her accustomed humour, pathos and knack for suspense, Samman fearlessly tackles issues that roil societies across the globe to this day: the stigma that attaches to the divorced woman but not the divorced man; whether to choose a life partner for love, or for social status, prestige and material security; whether abortion is a crime or a means of forestalling needless undeserved suffering; lesbian intimacy as a declaration of freedom from male abuse and tyranny; rape as an instrument of humiliation and subjugation and unconditional acceptance as healing balm. Farewell, Damascus is both a paean to a beloved homeland and an ode to human dignity.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2019 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2019 boyunca birbirinden enfes kadın yazarları keşfedip, onların büyüsüne kapılın. Kitaplığınızda daha çok kadın yazara yer açmanın vakti geldi!

Menüye dön