En Mavi Göz Nobel ödüllü yazar Toni Morrison’un 1970 yılında yazdığı ilk romanı. Büyük Buhran’ı takip eden yıllarda yazarın memleketi Lorain, Ohio’da geçen kitap ırkçılık, ensest ve çocuk istismarı gibi çok zor konuları işliyor. Okuyabilmek için sağlam bir mideye ihtiyacınız olacak.

En Mavi Göz Pecola’nın hikayesini anlatıyor. Daha doğrusu Pecola üzerinden Amerika’daki ırkçılığı gözler önüne seriyor. Siyahi olduğu için kendini çirkin sanan ve başına gelenleri hak ettiğini düşünen Pecola, her gün mavi göz sahibi olabilmek için dua ediyor. Mavi gözleri güzellik ile bağdaştırıyor.
Flashbackler ile Pecola’nın anne ve babasının yaşadıklarına da şahit oluyoruz. İnsanların ne kadar berbat yaratıklar olduğu tüm ağırlığıyla üzerinize çöküyor. Yazılanların gerçeklikten çok da uzak olmadığı düşüncesi kafanızda dolanırken, ırkçılık üzerine çok düşüneceksiniz.

Kitabı çok zor okudum, bazen sinirden ellerim titredi bazen ağlamaktan okuyamadım, ara vermek zorunda kaldım. Ama hep öfkeliydim. Eminim siz de öfkeyle okuyacaksınız. Irkçılığın dünyayı nasıl bir cehenneme döndürdüğünü anlamak isterseniz mutlaka okuyun derim.

Sel Yayıncılık’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: En Mavi Göz – Toni Morrison
Siyahi bir kız çocuğu, derisinin renginden nasıl kurtulabilir?
Dokunaklı diliyle ırk ayrımcılığını edebiyat alanında su yüzüne çıkaran, Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison, tüm dünyada en çok okunan romanı En Mavi Göz’de bir kız çocuğunun gözünden hor görülmenin, ayrımcılığın, ırka dayalı güzellik anlayışının ve kişinin kendisine duyduğu nefretin yarattığı bireysel ve toplumsal travmaya odaklanıyor.
İkinci Dünya Savaşı arifesinde ABD’nin Ohio eyaletinde bir gettoda yaşayan Pecola, “çirkin” ve siyah bir kız çocuğudur. Herkes tarafından aşağılanan, alaya alınan Pecola, diğer beyazlar gibi gözleri mavi olursa her şeyin yoluna gireceğine, insanların onu beğeneceğine ve seveceğine inanır. Oysa mahallenin dillendirmeksizin kabullendiği acılar konusunda yürüttüğü suç ortaklığı, herkesin kalbinde taşıdığı nefrete ayna tutan Pecola’nın trajedisine dönüşür.
Olay örgüsü, zamansal sıralanışı, alışılmadık üslubuyla En Mavi Göz, yayınlandığından bu yana ırkçılık ve aile içi şiddet alanında referans kitaplardan biri olmuş, yirminci yüzyıl boyunca kimi zaman acımasızlaşan insani ayrıntıları dünya edebiyatına taşıyan kitaplar arasında sembolikleşmiştir.
Bu kitap Simay’ın Favorileri‘nden biri!