Elaine Dundy’nin The Dud Avocado adlı kitabını her “okunması gereken kitaplar” listesinde gördüğümde bir tarafa yazıp sonra da unutmuştum. Sonunda okuyabildiğimdeyse bu listelerin boşuna var olmadıklarını bir kez daha anladım.
The Dud Avocado 1950ler’in sonunda Paris’e giden genç bir Amerikalı’nın romantik ve komik hikayesini anlatıyor. Hızlıca büyüme gerekliliğini daha iyi anlatan bir kitap daha olamazdı diye düşünüyorum. Özellikle genç kadınlar için mutlaka okunması gereken bir kitap. İlk çıktığında hemen kült statüsüne girmiş olması da elbette gözden kaçmasın.
Elaine Dundy oldukça harika bir hikaye anlatıcısı; erkeklerin dünyasında kadın olmayı çok gerçekçi bir şekilde ve mizahı elden bırakmadan anlatıyor. Yemek partileri işkencesinden, iş arayışlarına kadar tüm yaşananları hemen benimseyeceksiniz. Ana karakter SJ yaşananlardan bir şeyler öğrenirken siz de biraz onunla öğrenecek, bazen ters düşseniz de aldırmayacaksınız.
Little, Brown Book Group’dan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Elaine Dundy – The Dud Avocado
THE DUD AVOCADO gained instant cult status on first publication and remains a timeless portrait of a woman hellbent on living. It is, as the GUARDIAN observes, ‘one of the best novels about growing up fast’. Sally Jay Gorce is a woman with a mission. It’s the 1950s, she’s young, and she’s in Paris. Having dyed her hair pink, she wears evening dresses in the daytime and vows to go native in a way not even the natives can manage. Embarking on an educational programme that includes an affair with a married man (which fizzles out when she realises he’s single and wants to marry her); nights in cabarets and jazz clubs in the company of assorted “citizens of the world”; an entanglement with a charming psychopath; and a bit part in a film financed by a famous matador. But an education like this doesn’t come cheap. Will our heroine be forced back to the States to fulfill her destiny as a librarian, or can she keep up her whirlwind Parisian existence?