Ekaterini Sırp yazar Marija Knežević’in 2008’de yazdığı bir roman. Her Ülkeden Bir Kitap Okuma Serüveni’nde Sırbistan için okuduğum kitap beni Balkanlar’a götürdü ve hayli sancılı bir dönemin ortasına atıverdi. Ekaterini’nin hayatını okurken bir yandan da Balkanlar’da yaşananların kadınları nasıl etkilediği okudum.

Ekaterini dediğim dedik ve kafasına koyduğunu yapan Yunan bir kadındır. Ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen bir göçmenle evlenir ve eşiyle Belgrad’a yerleşir. Evliliği ne yazık ki uzun sürmez; eşini kaybeder ve iki kızı ile bu kendisine yabancı ülkede kalır. İkinci Dünya Savaşı’nı ve savaş sonrasındaki kargaşayı tek başına göğüslemek zorunda kalır. Ekaterini Yugoslavya’nın çöküşüne, son Balkan Savaşı’na, Kosova krizine ve Belgrad’ın bombalanmasına şahit olur. Tüm bunların üstesinden kendi başına gelir ve bir yandan da kızlarını büyütür. Bir ömür böyle geçer. Ancak aklı hep vatanında, Yunanistan’dadır.
Ekaterini enfes bir karakter; hakkında onlarca kitap daha yazılsa onları da okurum. Ve bu kitap, Balkanlar’da geçmesine rağmen tüm göçmenlerin aynı heyecanla okuyacağı bir kitap. Mutlu sonla bittiği için de insanda hoş bir duygu bırakıyor. Öneririm.
Istros Books’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Ekaterini – Marija Knežević
Ekaterini, born in Greece at the beginning of the twentieth century, is a woman who knows her own mind. Against the wishes of her family, she marries an immigrant worker and follows him from the port of Thessaloniki to Belgrade. There, Ekaterini is not only forced to learn the country’s ‘odd’ language and adapt to life in an alien culture, but soon becomes a young widow who must guide her two small daughters safely through the turmoil caused by the Second World War and the socialist post-war period.
Refusing to cheer Stalin or to bend to the new political environment, the story of a remarkably stoic and courageous woman unfolds: a woman whose life spans the collapse of Yugoslavia, the last Balkan war, the Kosovo crisis and the bombing of Belgrade, and yet still dreams of one day returning to her beloved Greece. Ekaterini is the human story of an epoch. Though set in the Balkans, it is nevertheless a tale of universal human survival, chronicling the ordinary lives of women who live through history’s most turbulent times.
While written in homage to the ancient story of Odysseus this remarkable novel sees the roles reversed, so that it is a modern Penelope who must travel and suffer in search of her homeland. With her distinctive brand of humour, Marija Knezevic cleverly parodies the traditional biography by demystifying the everyday events of life and allowing a female narrator to share her version of events. The story of Ekaterini is the story of one woman who lives through the twentieth century in a part of the world where a long life could bear witness to four major wars. Just as there is no such thing as a ‘normal life’, so we can understand that one individual story can be the story of a country, of an epoch.
The heroine of ‘Ekaterini’ is born in the Balkans, and her story is one of human survival, and is therefore universal. This is history seen from the woman’s point of view, the story of the ordinary lives of the women who live through the turbulent historical events of their time. With her own brand of humour, Knezevic wants to parody the traditional biography by demystifying the everyday events in one ‘ordinary life’ and let the female narrator tell her side of the story.
Bu kitap Her Ülkeden Bir Kitap Okuma Serüveni’nin bir parçası. Dünyayı edebiyatla tanımak isterseniz, siz de bana katılın ve her ülkeden en az bir yazar okuyalım!