E. M. Forster – Hindistan’a Bir Geçit

Hindistan’a Bir Geçit E. M. Forster’ın okuduğum ilk kitabı ve sanırım sonuncu kitabı da olmayacak. 1924 yılında yazılan kitap İngiliz idaresindeki Hindistan’dan bir kesit sunuyor. Modern Library tarafından 20. yüzyılın en iyi yüz kitabından biri olarak seçilen roman aynı zamanda Time Dergisi’nin “All Time 100 Novels” adlı listesine girmeyi de başarmış. Yazarın Hindistan’da geçirdiği yıllardan esinlenerek yazdığı roman İngilizler ve Hindistan halkı arasındaki ilişkileri enfes bir şekilde alatıyor.

E. M. Forster - Hindistan'a Bir Geçit

Hindistan’a Bir Geçit dört karakter üzerinden anlatılan bir roman. Dr. Aziz, onun İngiliz arkadaşı Bay Cyril Fielding, Bayan Moore ve Bayan Adela Quested arasında yaşananlar kitap boyunca sizi sürüklüyor. Dr. Aziz İngilizler’i anlamaya çalışan ve onlarla dost olunabileceğini düşünen bir adamdır. Bu düşüncelerini gerçekliğe dönüştürmek için İngiliz arkadaşlarını Marabar Mağaraları’na bir geziye davet eder. Bu mağaraların ilginç bir özelliği var; bir mağarada ses çıkardığınızda farklı bir mağarada bu sesi duyabilirsiniz. Adela kafasında bin bir türlü düşünceyle mağaralardan birindeyken Dr. Aziz’le yalnız kaldığını düşünür. Bir an panikler ve hızlıca mağaradan kaçar. Bu kaçış sonrasında farklı olaylara neden olacaktır. İngilizler’in bu güzel ülkede idareyi ellerine aldıklarından bu yana nasıl bir yönetim gerçekleştirdiklerini romanda çok net bir şekilde göreceksiniz. E. M. Forster kompleks karakterleri ve enfes eleştirileriyle en az bir kitabını mutlaka okuyacağınız yazarlar arasına girsin. Keyifle!

E. M. Forster

İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: E. M. Forster – Hindistan’a Bir Geçit

E. M. Forster, 1924’te yayımlanan Hindistan’a Bir Geçit’te, Britanya İmparatorluğu’nun yönetimindeki Hindistan’ı, iki farklı kültüre ait insanların yakınlaşma çabalarını engelleyen önyargıları ve yanlış anlamaları anlatır. Doğu-Batı sorunsalını inceler. Genç bir Müslüman olan doktor Aziz, işgalci İngilizler’le yakınlaşmak, onları anlamak ister, ama gördüğü muamele karşısında hayal kırıklığına uğrar. Oğlu yargıç Ronny’yi ziyarete gelen bayan Moore, Aziz’e sempati duyar. Yargıç, evlenmeyi düşündüğü genç bir kadını, Adele Quested’i yanında getirmiştir. Gerçek Hindistan’ı tanımak isteyen Adele, burnu havada İngiliz yöneticilerinden farklı davranmak, tabuları yıkmak niyetindedir. Doktor Aziz’in planladığı Marabar Mağaraları’na yapılan bir gezide beklenmedik olaylar meydana gelir ve iki ırk arasındaki düşmanlık had safhaya ulaşır. Forster’in en sevilen romanlarından biri olan Hindistan’a Bir Geçit, onun bu egzotik ülkede geçirdiği günlerin izlenimleri olarak da okunabilir.

Menüye dön