Duygusal Bir Yolculuk Laurence Sterne’in ikinci ve ne yazık ki son kitabı. İlk yazdığı kitap Tristram Shandy Beyefendi’nin Hayatı ile büyük bir üne kavuşan yazarın neden bu kadar çok insan tarafından okunduğunu görmek güç değil. Ben bu ilk kitabı okumadıysam da Duygusal Bir Yolculuk yazara hemen ısınmama yetti de arttı bile.
Duygusal Bir Yolculuk aslında adı üstünde bir kitap. Kitabın kahramanı ve anlatıcısı Yorick Fransa ve İtalya yolculuğuna çıkmış olsa da bir Yorick’in gezintilerinden çok yaşadıkları ve özellikle hissettiklerine yolculuğa çıkıyoruz. Yorick ettiği büyük büyük laflar ve türlü türlü ilginç huylarıyla hemen sempatimi kazanan bir karakter oldu. Yorcik’i sevdikten sonra zaten kitabı bol bol gülümseyerek okurken buldum kendimi. Bazen de bir cümleyi tekrar tekrar okurken. Laurence Sterne bu küçücük kitapta öylesi şeyler üzerine düşünmenizi sağlayacak ki edebiyatın zevkine varacaksınız yeniden. Kitabı sevmemde büyük etkisi olan Yorick’in büyük laflarından birini de aşağıda paylaşıyorum. Kitap bunun gibi incilerle dolu! En kısa zamanda okuyun derim. Keyifle!
“Ey, zor zamanlarda dilin ucuna güzel sözler getiren semavi güçler! Başıma ne gelirse gelsin, siz yeter ki feryadımı güzel ünlemlerle duyurmamı sağlayın, ben bütün kötü huylarımdan vazgeçerim.”
Tanıtım yazısı: Duygusal Bir Yolculuk – Laurence Sterne
Duygusal Bir Yolculuk’un başkahramanı Yorick, bir gün aniden Fransa ve İtalya’ya gezintiye çıkıyor. Ama Yorick’in yolculuk anlayışı, çağdaşlarınınkinden farklı, hatta onlarınkiyle taban tabana zıt. Turistik yerler, anıtlar, meşhur hanlar ilgisini çekmiyor onun. O taştan topraktan ziyade insanın peşinden koşuyor, tarihî bilgiden ziyade duyguları kovalıyor.
Kontlar ile asilzadelerden, dilenciler ile hizmetçilere kadar her türlü insanla karşılaşıyor ve her sınıftan kadınla flörtleşiyor; macera üstüne macera, hikâye içinde hikâye yaşıyor. Neticede okura, kendisi gibi “duygusal bir gezgin”e has bir seyahatname sunuyor duygu ve tutku yüklü bir keşif gezisinin seyahatnamesi.
Tristram Shandy’yle edebiyatta çığır açmış hiciv ustası Laurence Sterne’ ün ikinci ve son romanı olan Duygusal Bir Yolculuk, keskin bir zekânın, ince bir espri anlayışının ürünü. Sadece başka ülkelere değil, kendi içine yöneldiğinde de yolculuğun yazısız kurallarını reddedenlerin romanı.