Dünyanın Ölçümü genel olarak bilimle ve özellikle matematik, astronomi ve biyoloji gibi alanlarla ilgiliyseniz çok hoşunuza gidecek bir kitap olacak. Dünyayı ölçmenin peşine düşmüş iki farklı bilim insanının hikayesini anlatan bu kitap, bu iki dehanın gözlerinden dünyayı ve insanları anlatıyor. Daniel Kehlmann gerçekten ilginç bir yazar. Stiline alışmam biraz zaman aldıysa da Humboldt ve Gauss isimli bilim insanlarının öyküsünü ilgiyle okudum.
Dünyanın Ölçümü’nde doğabilimci, coğrafyacı ve kâşif Alexander von Humboldt ve çocukluğundan bu yana bir matematik dehası olan Carl Friedrich Gauss’ın hikayesini okuyoruz. Yazar bu iki karakterin yaşadıklarını birbirini takip eden bölümlerde sırayla yazmış. Durum böyle olunca ikisinin de aynı zamanlarda neler yaptığı takip etmek ve yaşanılanları tümden unutmamak hayli kolaylaşmış diyebilirim. Bu iki bilim insanının hayatları o kadar değişik ki hem bilim uğruna yaptıklarını hem de ilginç kişiliklerini okumak hoş bir deneyimdi. Yine de yazarın olaylara belki biraz daha mizah katabileceğini ve kitabın biraz daha sürükleyici olabileceğini düşünmeden edemedim. Yine de bilime tutkuyla bağlıysanız bu kitaba bayılacaksınız demektir. Muhakkak göz atın derim. Keyifle!
Tanıtım yazısı:
Alman Aydınlanma Çağı’nın iki bilim adamı, doğabilimci, coğrafyacı ve kâşif Alexander von Humboldt ile ‘matematiğin prensi’ Carl Friedrich Gauss, ‘dünyayı ölçme’ fikrini farklı düzlemlerde, ama tutkuyla gerçekleştirmeye koyulurlar.
Humboldt, Güney Amerika’nın balta girmemiş ormanlarında, sarp ve kayalık dağlarda her ırmağı, her gölü, her alanı ölçmeye kalkışır. Gauss ise, evlendiği gece bile, aklına gelen bir formülü not etmek için karısının koynundan fırlayacak kadar tutkuludur. İki bilim adamı,1828’de Berlin’deki bir bilim kongresinde buluştuklarında, kendilerini Avrupa’yı kasıp kavuran politik çalkantıların ortasında, aslında hiç tanımadıkları bir dünyada bulacaklardır.
Daniel Kehlmann’ın Dünyanın Ölçümü adlı romanı, iki bilim adamının güldüren, hüzünlendiren ve düşündüren serüvenlerini anlatıyor. Günümüz edebiyatının harika çocuğu Kehlmann, Aydınlanma Çağı’nın iki harika çocuğuna hayatın merceğinden bakıyor. Alman dili edebiyatında Süskind’in Koku’sundan bu yana en çok okunan roman olan Dünyanın Ölçümü, aklın macerasının öyküsü.
Bu kitapla ne içilir: Kahve. Bolca kahve.
Bu kitapla ne dinlenir: Kanımca ne olup bittiğini daha odaklı bir şekilde takip edebilmek için sakin bir şeyler dinlemek gerek. Şu liste iyi gider: Gentle Classical: From Dusk Till Dawn
Bu kitap daha önce Can’la Bir Sene‘de yayımlandı.