Doğuda Aşk Latife Mardin’in Doğu Batı dörtlemesinin sonuncu kitabı, nihayet bu seriyi de bitirdim. Açıkçası uzun zamandır bu kadar entrika dolu bir hikaye okumamıştım, birden bire bana çok fazla geldi diyebilirim. Her ne kadar hayli okuması kolay ve çıtır çerez bir seri olsa da, onca karakter, onca şehir ve onca olaydan sonra bir bölüme sıkıştırılmış koca bir sezon dizi seyretmiş gibi hissettim. Yine de Osmanlı’nın son dönemlerini, Kırım Savaşı’nı, Doğu ve Batı arasındaki onca farkı ve bu farklara rağmen her türlü köşeden çiçeklenen aşkları okumak keyifliydi diyebilirim. Ara sıra karakterleri ve olayların takibini kaçırmış olsam da bu serinin biraz tarihe biraz entrikaya merak salan ve yaz kitabı arayan insanlar için hoş olabileceğini düşünüyorum.
Doğuda Aşk serinin son kitabı olduğundan ilk üç kitapta yer alan tüm olaylar sonunda bir bir çözülüyor. Üç kitap boyunca kaderinin hangi ailede sonuçlanacağını merak ettiğim küçük bir çocuk, birleşip birleşmeyeceklerinden emin olamadığım ilginç ve gelgitli bir ilişki, tahtından indirilen ve tahta geçirilen padişahlar ve tüm bunların arasında dolanan yüzlerce entrika… Londra’da başlayıp neredeyse tüm dünyayı dolaşan bir seri var karşınızda. Farklı farklı aşk hikayelerinin yanı sıra Doğu’nun da Batı’nın da aşk, ilişkiler ve evlilik üzerine az çok nasıl düşündüğünü görmek hoştu diyebilirim. Yine de bu serinin enfes bir edebi eser olmadığı çok net ortada diyebilirim. Hiç beklentisiz, sadece tatilde yanınıza götürecek kitaplarınız arasına atarsanız okunur… Keyifle!

Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Doğuda Aşk – Latife Mardin
Elinizde, Latife Mardin’in Doğu-Batı dörtlemesinin son kitabını tutuyorsunuz. Hem ayrı ayrı hem de birbiri ardına eklenerek okunabilen bu kitaplarda Londra’da başlayan ve bütün hızıyla Osmanlı ve Avusturya-Macaristan imparatorlukları, İngiltere, Fransa ve Mehmed Ali Paşa’nın Mısır’ı boyunca süren maceralar, bu kitapta çözülüyor. İngiltere’den yola çıkan ve ülke ülke dolaşan tutkulu bir aşk, Doğu Doğudur, Batı Batıdır ve Batıda Fırtına kitaplarını dolaşarak sonunda Doğu’da Aşk’a varıyor. Sevenlerinin ellerinden düşürmeyecekleri bir Latife Mardin kitabı daha.
Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar‘dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.