Çivisi Çıkmış Dünya Kitaplık Kedisi aracılığı ile tanıştığım, dünya tatlı bir insan tarafından hediye edildi bana. Hem o açıdan hem de kitabın anlattıkları dolayısıyla gönlümde ayrı bir yer etti. Amin Maalouf yaklaşık bir on, on beş sene önce okuduğum ve ne yazık ki şu sıralar okuduklarımı da hatırlamadığım yazarlar arasındaydı. Yıllar sonra yazarı tekrar ziyaret etmek ve romanları yerine kurgu dışı bir kitabını okumak hoş bir deneyim oldu doğrusu.
Çocuk kendisini evlat edinen bir anne ile üvey anne arasındaki farkı bilir. Halklar da kurtarıcılar ile işgalciler arasındaki farkı bilir.
Çivisi Çıkmış Dünya tam zamanında hayatıma giren bir kitap oldu. Türkiye’yi ardımda bırakıp İngiltere’ye yerleşeli yaklaşık altı ay oluyor ve kendimi hiç hissetmediğim kadar mutlu ve güvende hissediyorum. Göçmenliğin keyfini çıkarıyorum desem size ne ifade eder bilemiyorum ama durum aynen böyle. Kitapta da özellikle göçmenlik ve yaşanılan yere uyumla ilgili bölümler çok hoşuma gitti ve Maalouf’a tekrar tekrar hayran kaldım.
Batı’nın yüzyıllardan beri, dün olduğu gibi bugün de içinde bulunduğu dram, dünyayı uygarlaştırma arzusu ile ona egemen olma isteği -iki uzlaşmaz dilek- arasında sürekli bocalamasından kaynaklandı.
Kitap dünya barışı, insanlığın bir bütün oluşu ve hepimizin aynı teknede aynı istikamete gidiyor oluşunu sade bir dille, sıkmadan anlatıyor. Tarihten ve farklı coğrafyalardan örneklerle buluşturuyor okuru Maalouf ve Batı’nın da İslam ülkelerinin de iyi ve kötü taraflarını objektif bir şekilde ele alıyor. Olaylara biraz daha farklı bir açıdan bakmak istiyorsanız mutlaka okuyun derim, çok hoşunuza gidecek. Keyifle!
Kendimizi ayrı gördüğümüz her durumda, bizim de ötekiler için öteki durumda olduğumuzu unutmamalı; göçmen ruhunda çok aidiyetli olmalıyız.
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Çivisi Çıkmış Dünya – Amin Maalouf
Türk okurunun daha çok tarihsel romanlarıyla tanıdığı Maalouf, bu kez “medeniyetler çatışması” adı altında kuramsallaşıp yasallaşan ve dünyadaki bütün kültürler ve halklar için felakete yol açacak politikaları eleştiriyor.
Yazar, yaşamın devamlılığının olmazsa olmazı olarak gördüğü hoşgörü çığlığını yeniden duymaya davet ediyor insanlığı…
Çivisi Çıkmış Dünya bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketlerle, bir yandan da yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası… Kitabın satır aralarında Amerikan politikaları, Avrupa Birliği, 20. yüzyıl Arap siyasi tarihi ve Türkiye’den bahsediliyor.
Maalouf’un bu eseri, her şeye rağmen birbirimize saygı duymayı ve birlikte yaşamayı başarmak isteyenler için bir tür pusula.