Çılgın Nar Ağacı – Odisseus Elitis

Çılgın Nar Ağacı 1979 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Yunan şair Odisseus Elitis’in zevkle okuyacağınız bir şiir kitabı. Özellikle şiir seviyorsanız ve Ege’ye aşıksanız bu kitapta yazan her bir satıra hayran kalacaksınız. Şair sizi rüzgarlarla nar ağaçlarından yasemin çiçeklerine, denizlerden güneşlere taşıyacak.

Çılgın Nar Ağacı Yönelişler, Birinci Güneş, Arnavutluk Cephesinde Ölen Teğmene Ağıt, Gökyüzü İçin Altı Artı Bir Pişmanlık, Işık Ağacı ve On Dördüncü Güzellik, Oksopetra Ağıtları’ndan seçmelerden oluşuyor. Şair özellikle Arnavutluk Cephesinde Ölen Teğmene Ağıt adlı uzun şiiriyle ülkesinde büyük üne kavuşmuştur. Ancak şiirlerinde görülen, hissedilen ve ne hikmetse okurun da içinde büyüyen Ege aşkı şairin askerlik yıllarında yaşadıklarına rağmen sönmemiş ve etkisini kaybetmemiştir. Olduğunuz yere bir anda Ege’den serin bir esinti dolsun istiyorsanız okuyun bu şiirleri. En sevdiğim şiirlerinden biri olan Akıntıya Karşı’dan küçük bir bölüm paylaşmasam olmaz. Keyifle!

Ben bugün o dünkü ben değilim
Bana duymayı öğretti rüzgargülleri
Geceleri eritip tersyüz ediyorum sevinçleri
Bir güvercinliği açıp unutuş saçıyorum
Ve çıkıp gidiyorum arka kapısından göğün
Hiçbir şey söylemeden bakışlarımla
Saçlarına karanfil gizleyen
Bir çocuk gibi.

Çılgın Nar Ağacı - Odisseus Elitis

Tanıtım yazısı:

Doğduğu Girit, ailesinin memleketi Midilli ve öğrenciliğinden ömrünün sonuna kadar yaşadığı Atina üçgenindeki güneşli dünya, kısacası Doğu Akdeniz ve Ege, köklü şiir geleneği ve yaşadığı çağın zengin yaşantısıyla, Elitisin esin kaynağı ve cenneti olarak yapıtlarına yansımıştır. Nobel Ödüllü şairin Yönelişler adlı ilk kitabındaki şiirlerinden Ağıt ve Acılar Haftasındaki son şiirlerine kadar Egenin renklerini ve canlılığını çarpıcı imgelerle dile getiren eşsiz lirizmi, aynı zamanda onun özgürlük ve yaratıcılık kavramlarına duyduğu tutkuyu da dile getiren bir yaşama şenliğidir. Çılgın Nar Ağacı başlığı altında bir araya getirilen bu şiirler Elitisin değişik dönemlerindeki çok yönlü yaratıcılığının ve kendine özgü iyimserliğinin seçkin örnekleri olarak değerlendirilebilir.

Bu kitapla ne içilir: En sevdiğiniz beyaz şarap. (Lütfen soğuk olsun ve yanında atıştırabileceğiniz yiyeceklere de yer açın. Aşağıda önerdiğim müziği de açtıktan sonra koltuğunuzdan kalkmayın derim.)
Bu kitapla ne dinlenir: Erik Satie dinlenir. Gerçi yer yer şiirlerin şiddetinin yanında çok sakin kalabilir ama şiirin önüne geçmemesi açısından iyi diye düşünüyorum.
Bu kitap daha önce Can’la Bir Sene‘de yayımlandı.
Menüye dön