Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

Cesur Yeni Dünya geç kaldığım binlerce kitaptan yalnızca biri. Evet, biliyorum önceden okumalıydım ancak gelin görün ki okuduğum distopyalar arasında en iyisi olduğu da söylenemez. O açıdan çok büyük bir şey kaçırmışım diyemem. Hazır İngiltere’de yaşıyorken İngiltere’nin bilinen yazarlarından en ünlü kitapları okuyorum bu sene; bu kitap da onlardan biri. (Reading Challenge 2017‘den göz atabilirsiniz.) Bunun yanı sıra ne yazık ki iyi ve kötü çeviri arasındaki devasa farkı tekrar tekrar görmeme neden olan kitaplardan biri oldu bu. Zigana’dan çıkan hiçbir kitabı okumayın, okutmayın. Neyse, gelelim kitaba.

Cesur Yeni Dünya, her şeyin develetin kontrolünde olduğu ve insanların koşullandırılarak büyüdüğü bir dünya. Savaş yok, mutsuzluk yok, işsizlik yok, hastalık yok ve tüm bu güzellikler bir yana herkesin herkes için yaşadığı bir dünya burası. Sadece aile kavramı yok çünkü insanlar doğmuyor, devlet kontrolü altında ve türlü sınıflar halinde üretiliyorlar. Bazıları devlet yönetim birimlerinde çalışırken bazıları da madenlerde ve korkunç durumlarda çalışıyorlar. Ancak herkes halinden memnun çünkü büyürken koşullandırılmaları buna göre yapılıyor. Ancak bir gün bir Alfa bu düzene çomak sokuyor düşünceleriyle, bir de araya bir Vahşi giriyor ki bundan sonrası yuvarlanıp gidiyor.

İthaki Yayınları’nın çevirisini okumadım ancak hem yayınevinin diğer çevirilerine bayıldığımdan hem de herkesten duyduğuma dayanarak bu kitap özelinde iyi bir iş çıkarmışlar diyebilirim. Berbat bir çeviri ortaya koyan Zigana yerine İthaki’nin linkini veriyor ve bunu almanızı öneriyorum. Keyifle!

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley

“Cesur Yeni Dünya” bizi “Ford’dan sonra 632 yılına” götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar” yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi’nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, “annelik’ ve ‘babalık’ pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. “Herkes herkes içindir.”
“Cesur Yeni Dünya”nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda ‘birey yok edilse de süren macerasının’ sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp ‘iyi edebiyat’ kategorisine yükseltiyor.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2017 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2017 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım, Birleşik Krallık edebiyatını birlikte keşfedelim!

Menüye dön