Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı tam da çalışma “hayatı”na tekrar geri dönüp dönmemek üzerine düşünürken elime geçti. Neymiş bakalım çalışmanın mutluluk tarafı diye bir hırsla okumaya başladığım kitapta aradıklarımdan çok farklı ve kesinlikle çok daha iyi bir şeyler buldum.
Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı ve diğerleri
Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı çalışmak şu şu yüzden insana mutluluk verir ya da şu şu yüzden insanı sıkar gibi hap bilgiler içermiyor. Alain de Botton zaten hiçbir kitabında hap bilgiler veren bir insan olmadı evet ama özellikle çalışmakla ilgili bu kitabında bana biraz “bak çalışmak insana mutluluk verir çünkü… ya da istemiyorsan “standart” bir çalışan olmamalısın çünkü…” demesini ve uzun zamandır sorguladığım bu karmaşık durum ve duyguları biraz olsun berrak hale getirmesini istemiştim sanırım. Bunun yerine farklı mesleklerin gerçekten çok hoş ve hayli değişik hikayelerini içeren on bölüm buldum. Bu on bölümde anlatılan tüm meslekleri büyük bir hayranlıkla okurken de çalışmak üzerine bolca düşünme fırsatı buldum. Hem de daha önce hiç deneyimlemediğim ya da görüp duymadığım bir “çalışma hayatı”nın ışığında düşündüm. Dolayısıyla bu on mükemmel bölümde on şahane çalışma hayatını anlatan kitap, bana çalışmayla ilgili her şeyi anlatabileceğini söyleyen birçok kitaptan çok daha fayda sağlamış oldu. Bunun dışında “Aktarım Mühendisliği” gibi enfes bir mesleğin ne anlama geldiğini ve bir insanın pilonları neden bu kadar çok sevebileceğini üzerine de kafa yormuş oldum. Aynı zamanda bir ressamın bir ağacı istediği gibi resmetmek için nelere katlandığını ve neler yaptığını okuyunca yanlış şeylere para harcadığımı düşündüm. Anlayacağınız Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı hem çalışmakla ilgili düşüncelerinizde değişiklikler yaratacak hem de çeşitli meslekler aracılığıyla dünyaya bakışınızı değiştirecek.
Kitabın ilk cümlesi: Modern dünyanın büyük kentlerinden birinde, bir uçtan diğerine yapacağınız bir yolculuğu düşünün.
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı – Alain de Botton
Geçmişte kölelere reva görülen çalışma, günümüzde yaşamımızın en önemli parçasını oluşturuyor. Zamanımızın büyük bölümünü fabrikalardan limanlara, elektrik santrallerinden füze rampalarına uzanan farklı çalışma mekânlarında geçiriyoruz.
Alain de Botton yeni kitabında bu mekânları ziyaret ediyor ve bisküvi üreticilerini, liman işçilerini, elektrik mühendislerini, ressamları, muhasebecileri, kariyer danışmanlarını çalışırken izliyor. Farklı alanlarda çalışan bu insanların işlerini nasıl yaptıklarını anlatırken çalışmanın doğası üzerine çarpıcı düşünceler geliştiriyor.
Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı tuhaf olduğu kadar güzel de olan iş yerlerini Alain de Botton’un rehberliğinde gezen okurları kendi çalışma yaşamları hakkında düşünmeye kışkırtacak.
Bu kitap A’dan Z’ye *Sel okuma projesinden, siz de katılın!