Briç Masasında Cinayet – Agatha Christie

Briç Masasında Cinayet ile Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2021’nin polisiye türünde bir kitap maddesini de tamamlamış oldum. Agatha Christie gerçekten müthiş bir yazar ve kitaplarını her okuduğumda daha fazlasını okumak için can atıyorum. Keşke hayat ve diğer müthiş yazarlar aramaya girmese sürekli.

Briç Masasında Cinayet her ne kadar çok severek okuduğum bir kitap olsa da, briç bilmediğim için sürekli hayıflandım durdum. Bir ara öğrenmeye heves ettiysem de hem etrafımda öğretecek insan bulamadım, hem de az çok oyunu bilen insanlardan muhakkak iyi birinden öğrenmem gerektiğine dair çok tembih aldım. Sonuç olarak pes ettim ve olur da kırsala yerleşirsem orada öğrenirim diyerek bu güzelim oyunu rafa kaldırdım. Eğer briç biliyorsanız, bu kitabı eminim çok seveceksiniz. Neyse, gelelim kitaba.

Briç Masasında Cinayet - Agatha Christie

Briç Masasında Cinayet Hercule Poirot serisinin 15. kitabı. Hayli ilginç bir karaktere sahip Bay Shaitana yine kendisi kadar ilginç bir briç partisi düzenler. Hayli varlıklı olan Shaitana ilginç eşyalarla dolu evine 8 insanı davet eder. Bunlardan dördü sıradan insanlardır, diğer dördü ise soruşturmacı insanlardır ki bu dörtlüye Hercule Poirot da dahildir. Cinayet briç partisinde işlenir, davetlilerin hepsi oradayken Bay Shaitana öldürülmüştür. Elbette bu cinayeti çözmek yine Hercule Poirot’a kalacaktır. Hercule Poirot kendine has yöntemleri ile okuru cezbeder her zamanki gibi. Briç oyunu da katilin kimliğini ortaya çıkarmakta hayli önemlidir ve Poirot bunu görmekte gecikmez.

Briç Masasında Cinayet ilerledikçe karakterlerin geçmişini öğreniriz. Hepsi birbirinden değişik bu güzelim karakterler gözümüzün önünde canlanıverir. Agatha Christie okuruyla kedinin fareyle oynadığı gibi tatlı tatlı oynamayı sevdiğinden katili tahmin etmeye çalışırken bulursunuz kendinizi. Tüm karakterler öyle ince ince işlenmiş ki hepsi için ayrı kitaplar yazılabilir. Durum böyle olunca katili tahmin etmek de hayli zorlaşıyor. Ben tahminimde yanıldım elbette.

Briç Masasında Cinayet briç oynamayı öğrendikten sonra muhakkak tekrar okuyacağım bir kitap. Agatha Christie seviyorsanız ve briç biliyorsanız mutlaka okuyun derim. Keyifle!

Altın Kitaplar’dan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Briç Masasında Cinayet – Agatha Christie

Oldukça havalı biri olan Bay Shaitana evinde bir briç partisi düzenler. Ev sahibinin ansızın öldürülmesi, eğlenceli briç partisini bir cinayet soruşturmasına dönüştürür. Partiye davetli olan dört soruşturmacı -Hercule Poirot, Müfettiş Battle, Albay Race ve Ariande Oliver- diğer dört davetliden birinin cinayeti işlediğini düşünmektedir. Üstelik dört davetleninin de bu cinayeti işlemeleri için uygun fırsatları ve gizleyecek önemli sırları olduğu soruşturmalar sonucu ortaya çıkar. Acaba soruşturmacılar, hangi davetlinin ev sahibini öldürecek kadar önemli sırlar ve sönmeyen bir nefret taşıdığını bulabilecekler midir? Yoksa tüm davetliler ortak bir sırra ve geçmişe mi sahiptir?

Agatha Christie

Tam adı Agatha Mary Clarissa Miller Christie Mollowan olan Agatha Christie (15 Eylül 1890 – 12 Ocak 1976), İngiliz yazar, polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır.

Babası Frederick Alvah Miller, Agatha henüz küçük yaştayken öldü. Annesi tarafından evde eğitilen küçük kız, yalnız bir çocukluk geçirdi. Küçük yaşta öyküler yazmaya başladı. 16 yaşında, şan öğrenimi görmek üzere Paris’e yollandıysa da kısa sürede bundan vazgeçti. Ciddi anlamda ilk edebi denemeleri, duygusal konuları ele alan öyküler oldu. 1914’de pilot albay Archibald Christie ile evlendi ve yeniden Fransa’ya gitti.

Briç Masasında Cinayet - Agatha Christie

Dislektik olmasına rağmen öykü, roman okumayı çok seviyordu. Fransa’dayken vakit geçirmek üzere okuduğu dedektif öykülerinin daha iyilerini yazabileceğini düşünerek ilk polis romanı olan The Mysterous Affair at Styles’ı (Styles’daki Esrarengiz Olay) yazdı. Kitap çeşitli yayınevinlerince geri çevrildikten sonra 1920’de Bodley Head Yayınevi tarafından kabul edildi. Bu roman, Agatha Christie’nin ilk Hercule Poirot’lu romanıdır.

Ortadan kaybolması
Agatha Christie 1926’da 11 gün boyunca kaybolur.Bütün aramalara rağmen bulunamaz. Arabası bir göl kenarında bulunur. Araba ağaçlara çarpmış, bavulları yerlere saçılmış vaziyettedir. Christie bir süre sonra ortaya çıkar ama hiçbir açıklama yapmaz. Bu olayın kaza süsü verilmiş bir senaryo olduğu düşünülür. Kimilerine göre ise Agatha Christie geçici hafıza kaybına uğramıştır. Bir iddiaya göre ise Agatha Christie kocasının sevgilisini öldürme planları yapmıştır.

Eserleri
Hercule Poirot, zekası, espri yeteneği, keskin gözlemciliği ve Avrupalı nezaketi ile dikkat çeken Belçikalı bir dedektiftir. Cinayetleri “küçük gri hücreler” dediği beynini kullanarak çözmesi ve bu arada da İngiliz yüksek sınıfının özel yaşamının saklı yönlerini ortaya dökmesi ile tanınır. Agatha Christie’nin arka arkaya yazmaya başladığı polis romanları Poirot tipine uluslararası ün kazandırdı.

Yazar ayrıca Miss Marple adını verdiği bir tip daha yarattı. Sevimli bir yaşlı kadın olan amatör dedektif Miss Marple da çok tutuldu. 1928’de ilk kocasından boşanıp Max Mallowan’le evlendikten sonra birçok ülke gezip görme fırsatı bulan Christie’nin romanları 1930’larda çoğunlukla uluslararası mekânlarda geçmeye başladı.

Hayranlarınca her kitabı beğenilmekle birlikte, Agatha Christie’nin edebi kaygılarla yazdığı bazı romanlar eleştirmenlerin de dikkatini çekti. On Küçük Zenci ise polis romanının klasikleri arasındadır. Agatha Christie, İngiliz töre romanı geleneğinde yazdığı polis romanları ile dünya edebiyatında kendine özgü bir yerin sahibi olmuştur.

Christie 1971 yılında, İngiltere’nin en yüksek onur unvanı olan Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı unvanını almıştır.Yazar, 12 Ocak 1976 tarihinde yaşama veda etmiştir.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2021 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2021 boyunca birbirinden enfes yazarları keşfedip, onların büyüsüne kapılın. 2021 kitaplarla mutlu olacağımız ve edebiyatın nimetlerinden faydalananacağımız bir yıl olsun!

Menüye dön