Bir Zamanlar Hayat Bizimdi – Marian Izaguirre

Bir Zamanlar Hayat Bizimdi Marian Izaguirre’nin okuduğum ilk kitabı oldu. Bu zamana kadar yazarın ismini neden hiç duymadım diye üzüldüm diyebilirim çünkü bu kitap baharın gelişi beni nasıl mutlu ediyorsa öyle mutlu etti. Karakterleri de, satırlar arasındaki umut dolu insanlığı da, geçtiği yerler de müthişti!

Bir Zamanlar Hayat Bizimdi - Marian Izaguirre

Bir Zamanlar Hayat Bizimdi İspanya İç Savaşı’nı henüz atlatamamış bir Madrid’de geçiyor. Hikaye çoğunlukla hemen sempati duyduğum ve ileride gerçekten onun gibi olmak istediğim bir kadın olan Alice’in gözünden anlatılıyor. Ara ara Lola ve Matias’ın gözünden hikaye biraz daha renk kazanıyor. Roman içinde bir roman olması bu kitabın en önemli özelliklerinden biri. Her iki kitabın yavaş yavaş ve fakat büyük bir zevkle ilerleyişiyle kendinizi aynı anda iki farklı dünyada buluveriyorsunuz. Alice ile bunca yıldan sonra “ev” denilecek yeri bulmanın mutluluğunu, Lola ve Matias ile her şeye rağmen aşkın galibiyetini kutluyorsunuz. Sayfalar boyunca koca bir ömür geçiyor ve geçerken de içinize işliyor. Ben kitabı okurken bolca umutlandım, yer yer üzüldüysem de tekrar ayağa kalkmanın hep mümkün olduğunu gördüm. Dönüp kendi hayatıma bakmamı ve bazı şeyler üzerinde tekrar düşünmemi sağladı. İnsanı etkileyen bir roman bu. Herkesin zevkle okuyacağına inanıyorum. Keyifle!

Bir Zamanlar Hayat Bizimdi - Marian Izaguirre

Delidolu Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Bir Zamanlar Hayat Bizimdi – Marian Izaguirre

Kitap kokusu, düşler ve hikâyeler içinde geçen masalsı bir anlatı

Gerçeklik kırılgandır. Hafızamız ise sahip olmadığımız hayatları bize geri verir.

Madrid sokaklarında küçük bir kitapçı dükkânı. İspanya İç Savaşı’nın yıkıcı etkileriyle savrulmuş, geçmişin gölgesinde yaşayan Lola ve Matías için bu kitapçı dükkânı, bir zamanlar hayatın onlara ait olduğunu gösteren ve yaşama bağlılıklarını koruyan en önemli araçtır.

Sésame Ödülü dahil olmak üzere pek çok ödülü olan Izaguirre, Bir Zamanlar Hayat Bizimdi’de hikâye içinde hikâye anlatıyor. Gerçekliğin kırılganlığına, savaşların yıkıcılığına karşı insana dair beslenen umuda, insanın yaşlansa da hâlâ sevgiye ihtiyaç duymasına, kısacası naif bir şekilde hayatın bizim olduğu zamanlara dem vuruyor. Bir Zamanlar Hayat Bizimdi, kitaplara ve edebiyata da bir övgü niteliği taşıyor ve kaçılacak hikâyelerden içine sığınılacak hikâyelere götürüyor bizi.

“Bir Zamanlar Hayat Bizimdi kitap ve okuma tutkusu, savaş, yurtsuzluk, hatırlamak, daha da önemlisi unutamamak adına yazılmış çarpıcı bir roman.”
Eray Ak, Cumhuriyet

Bu kitap Delidolu Yayınları İle Her Aya Bir Kitap projesinden. Siz de bizimle birlikte okuyun, edebiyatla “daha az geçilmiş” yolları birlikte aşındıralım.

Menüye dön