Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu İngiltere’ye taşındığımdan bu yana okumak istediğim bir kitaptı çünkü burada çok popüler. Hem okurlarla biraz daha kaynaşmak hem de kitabın bahsi açılınca boş boş bakmamak için almıştım ilk geldiğim dönemde. Bir türlü elim gitmemişti. Hafif bir kitap aradığım bir gün elime düşünce okuyayım dedim. Neden popüler olduğunu anlamak hiç güç değil açıkçası. Sıcacık bir polisiye bu.

Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu Alexander McCall Smith’in (bildiğim kadarıyla) on dokuz kitaplık serisinin ilk kitabı. Hayli sempatik ve hemen sevilesi dedektif Precious Ramotswe Botswana’daki tek kadın dedektiftir. Kadın olduğundan elbette işler onun için iki katı zordur ama yine kadın olduğundan bunların üstesinden kolaylıkla gelecektir. İskoç yazar Smith, müthiş bir karakter yaratmış. Kitap boyunca yazarın kadınlara ne kadar çok değer verdiğini görmek de ilginç bir histi doğrusu. Ah bir de elbette yazarın Botswana aşkına şahit olmak başlı başına bir olay. Bir yandan sevimli bir polisiye roman okurken bir yandan da Botswana ve insanları hakkında bir sürü şey öğreneceksiniz. Okuması kolay ve sevimli bir kitap arıyorsanız öneririm. Keyifle!

Çitlembik Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu – Alexander McCall Smith
Günlük hayatın içindeki heyecanları yeniden keşfetmenizi sağlayacak bir polisiye!
Dikbaşlı kızlar, kayıp eşler, kadın peşindeki kocalar, arsız üçkağıtçılar ve büyücülük… Bir sorununuz varsa ve size kimse yardım edemiyorsa, Precious Ramotswe’yi ziyaret etmenin tam sırası demektir: Botswana’nın tek ve en iyi kadın dedektifi.
Edebiyat dünyası birçok dedektif gördü. Onlar büyük metropollerin sevgisiz, umutsuz, yabancılaşmış savaşçılarıydı. Oysa Afrika’da Kgale Tepesi’nin eteğinde Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu’nu açan Mma Ramotswe inadına sevgi, umut ve iyimserlik dolu bir kadın olarak yerini alıyor polisiye roman dünyasında. Henüz kirlenmemiş bir doğanın, henüz bozulmamış insanların başından geçen, henüz korkunç olmayan olayların içinde kadınca gülümsüyor bize. Dünyada hala gülümsemek için çok neden var dercesine… Polisiyeye farklı bir açıdan yaklaşan bu romanı seveceksiniz.
Ahmet Ümit
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2018 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2018 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım; hayatımıza yenilikler katacak yazarları ve kitapları birlikte keşfedelim!