Bir Aşçının Dünlüğü yemek ve yemek kültürüne düşkünlüğümden okumak için sabırsızlandığım kitaplardandı. Aşçı Murat Aslan’ın yazarlığından çok hoşlanmasam da Türkiye’de nasıl aşçı olunur ve aslında nasıl olunmaz sorularını az çok cevaplayan bir kitap bu. Gerçi şimdilerde işler çoktan değişmiştir ama bazı şeyler eminim kemikleşmiştir ve asla değişmez.

Bir Aşçının Dünlüğü özellikle ileride aşçı olmak isteyenlerin ilgisini çekecektir diye düşünüyorum. Murat Aslan’ın Mengen’de başlayan hikayesi dallanıp budaklanıp, düşe kalka ilerliyor. Sonunda da işini çok seven her insanda olduğu gibi başarı ve mutluluk getiriyor Aslan’a. Bu esnada okurlar da işletmelerde neyin nasıl yürüdüğünü az çok öğreniyor. Bir şefe düşenin asla sadece yemek yapmak olmadığını hepimiz biliyoruz ama bir şefin yapması ve bilmesi gerekenler arasında böylesi kalemler olduğunu da bilmiyordum açıkçası. Benim gibi yemek kültürüne düşkünseniz ve ileride bir mutfakta çalışmak isterseniz okuyun derim. Rahmetli Anthony Bourdain’in Mutfak Sırları‘nın yanına bile yaklaşamayacak olsa da, yerel bir şeyler sunduğu için keyifli olabilir. Afiyetle!

Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Bir Aşçının Dünlüğü – Murat Aslan
Türkiye’nin ünlü şeflerinden Murat Aslan, Türk mutfağının merkezinde geçen yıllarını anlattığı Bir Aşçının Dünlüğü ile sizi Mengen Aşçılık Lisesi’nin eğlenceli ve zorlu günlerinden otel mutfaklarına, büyük restoranlardan catering oluşumlarına, usta ve çırak ilişkilerinden bir aşçının bilmesi gereken her şeye dair birçok konuda eğlenceli ve mükellef bir sofraya davet ediyor.
“Şef Murat Aslan, Mengen Aşçılık Lisesi’nin ilk mezunlarından ve okullu aşçıların öncülerinden; ülkemizde gerçekleşen çok önemli gastronomi devrimini başından bu yana yaşayan mutfak ustalarından. Bir Aşçının Dünlüğü adlı kitabı da Türk gastronomisinde bir ilk. İlk kez bir aşçı, meslek yaşamının birbirinden ilginç anılarını bizlerle paylaşıyor. Yabancı meslektaşlarının yazdığı kitaplardan aşağı kalır hiçbir yanı olmadığı gibi, burada anlatılanların hepsi bize özgü. İster aşçı olun, isterseniz sadece yemek yiyen müşteri, bir Türk aşçısının yazdığı ilk anı kitabı olan Bir Aşçının Dünlüğü’nü seveceksiniz.
– Ahmet Örs –
“Ülkemizde bir aşçının bakışından yazılan “memleket gastronomisini” en gerçek ve doğal haliyle anlatan müthiş edebi eser; ancak bu kadar yazılabilir ve anlatılabilir.
Gelecek kuşaklara gerçek bir rehber”
– Vedat Başaran –
Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar’dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.