Bhutan’dan Himalaya Masalları – Kunzang Choden

Bhutan’dan Himalaya Masalları yıllar önce bana hediye edildiğinde ne diyeceğimi pek bilememiştim. Ne yayınevini daha önce duymuştum ne de yazarı. Şu sıralar farklı ülkelerden yazarlar okumaya biraz daha ağırlık verdiğim için okuyayım dedim. Bhutan kültürünü çok merak ettiğim ve açıkçası ziyaret etmek için sabırsızlandığım nadir ülkelerden. Bu kitap beni iyice meraklandırmayı başardı.

Bhutan'dan Himalaya Masalları - Kunzang Choden

Yeti efsanesini eminim siz de duymuşsunuzdur. Bu kitap Bhutan kültürünün büyük bir parçası olan Yeti’den bahsediyor. Kunzang Choden ağızdan ağıza, kulaktan kulağa yayılan Yeti efsanelerini bu kitapta toplamış. Bir ülkenin kültürünü böylesi bir kitaptan tanımak hayli keyifli bir deneyim oldu doğrusu. Ancak elbette Bhutan hakkında çok daha fazlasını öğrenmek istiyorum ve Choden’in diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım. Bu güzelim ülkeyi merak ediyorsanız siz de mutlaka okuyun derim.

Okuyun diyorum ama bu kitap çok güzel olabilecekken yayıncılarından dolayı berbat bir kitaba dönüşmüş. Çeviri o kadar kötü ki cümleler anlamını yitiriyor. Kitap basıma girmeden önce belli ki hiç kimse tarafından okunmamış. Bazı cümlelerde noktalama işaretleri eksik, kelimeler ikişer üçer kez yazılmış ve daha neler neler… İngilizce okuyabiliyorsanız İngilizcesinden okuyun derim.

Ariya Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Bhutan’dan Himalaya Masalları – Kunzang Choden

Himalayalar’la çevrili gizemli bir ülke olarak yüzyıllardır varlığını sürdüren Bhutan Krallığı, bulunduğu coğrafyanın eşsiz efsane birkimini de taşıyor. Bunlarn içinde Himalayalar’ın efsanevi kar adamı Yeti’ye dair efsaneler sayıca fazla. Bu kitap, Yeti efsanelerinin ve masallarının yetkin bir araştırmacı olan Kunzang Choden tarafından bir araya getirilmesiyle oluştu.

Korkunç kar adamının varlığına dair uluslararası merak, heyecan ve tartışmalara seyrek olarak rastlanıyor. Yeti’nin var oluşu üzerine yeni kanıtlar, ayak izleri veya sözde kafa derisi bulunduğunda heyecan üst düzeylere tırmanıyor ama ilgi çabuk bir şekilde yok oluyor. Bilgi için medyaya bağlı kalan toplumlar genelde sınırlanmışlardır. Himalayalar’dan çoğu insan için Yeti’nin varlığına olan inanç ve ona bağlı olan davranışlar bilimsel yargının ve çözümlemenin ötesindedir. Yeti’nin varlığını reddettiğimizde kendimizi sorgulamamıza yönelten varlıklarımızın özünde ortaya çıkan ilkel kıpırdanmaların seviyesinde hareket ederiz.

Yeti biz onu kabul etsek de etmesek de her zaman vardır. Onunla ilk karşılaşmamız tarihlendirilemez, çünkü hiçbir zaman ilk karşılaşma olmamıştı, o bizim olduğumuz süre boyunca hatta çok çok daha uzun süre boyunca var oldu.

Bu kitap Her Ülkeden Bir Kitap Okuma Serüveni’nin bir parçası. Dünyayı edebiyatla tanımak isterseniz, siz de bana katılın ve her ülkeden en az bir yazar okuyalım! 

← Önceki yazı
Sonraki yazı ➝
Menüye dön