Beyaz Yele Fransız yazar Rene Guillot’un en çok okunan kitaplarından biri ve nedenini anlamak da hiç güç değil. Çağdaş dünya klasikleri arasındaki bu kitabı özellikle erkek çocukların çok seveceğini düşünüyorum ancak elbette hayvanları seven her çocuk da bayıla bayıla okuyacaktır.
Beyaz Yele on iki yaşındaki Folko ve yabani bir at arasındaki dostluğu anlatıyor. Folko, dedesi Osebyo ve kardeşiyle Kamarg bataklığında balıkçılık yapmaktadır. Bir gün yabani at sürülerinin çok olduğu bu alanda annesinin yanında otlayan yavru bir beyaz tay görür. At hırsızları bu küçük tayın annesini çalarlar ve tay tek başına kalır. Folko bu güzelim tayın adını Beyaz Yele koyar ve otlakların sahibi paragöz adamdan bu atı alıp alamayacağını düşünür. Balıkçılıktan ziyade atlarla birlikte vakit geçirmek ve seyis olmak isteyen Folko isteklerine kavuşabilecek midir? Sürü sahibinin söz vermesine rağmen Beyaz Yele’yi Folko’ya vermemesi iyiyle kötü arasındaki farkı detaylıca ortaya koymaktadır. Folko ve bu güzelim hayvanın birbirine olan güvenini çok hoş bir şekilde anlatan bu öykü kitabı, çocukların hayvanlarla iletişimine için de çok iyi gelecek. Keyifle!
Kitapta beni gülümseten cümleler: “Balıkçılar ateş yakıp balık çorbası pişirir, sonra battaniyeye sarınıp otlara uzanır, göğe baka baka uyurlardı.”
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Beyaz Yele – Rene Guillot
Fransız yazarı Rene Guillot, çocuklar için birbirinden güzel pek çok roman yazdı. Ama yazdıkları arasında en sevileni Beyaz Yele oldu. Bu romanda, on iki yaşındaki bir çocukla beyaz bir at arasındaki büyük dostluk anlatılıyor. Bataklıklar, sazlıklar, göller, dağlar… Doğa güzellikleri içinde doğup gelişen müthiş bir dostluk. Folko ile Beyaz Yele’nin unutulmaz dostluğu. Folko, yüreği sevgiyle dolu, yoksul bir balıkçı çocuğu. Beyaz Yele, başıboş at sürüleriyle özgürce dolaşan, kimselerin eline geçiremediği, yabanıl, bembeyaz bir yılkı atı, bir prens. Bu romanın filmi de yapıldı. Film de, romanı gibi her yaştaki insanın yüreğinde derin izler bıraktı. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklar kadar, büyüklerin de severek okuyacağı bir roman.
Dizi: Klasik Dünya Edebiyatı
Yaş Aralığı: 9, 10, 11+
Bu kitap Can Çocuk İle Büyülü Bir Yıl okuma projesi kitaplarından biri! Siz de hem içinizdeki çocuğu hem de çocuğunuzu mutlu etmek için bizimle birlikte okuyun!