Benim Gibi Makineler – Ian McEwan

Benim Gibi Makineler Ian McEwan’ın okuduğum beşinci kitabı. Daha önce okuduğum kitaplarına pek benzemeyen, farklı bir kitap bu. Humans ve Westworld gibi dizileri zevkle izledikten sonra bu kitabı da keyifle okuyacağımı düşündüm. Neredeyse her Ian McEwan kitabında olduğu gibi bu kitaptan da tonlarca şey öğrendim.

Benim Gibi Makineler’de iki farklı tema birlikte gelişiyor. İlk temada İngiltere’nin alternatif bir tarihini görüyoruz. Bu alternatif tarihte siyasetten teknolojiye her şey bambaşka bir şekilde ilerlemiş. Örneğin Falkland Adaları Arjantin’in egemenliğinde ve hala hayatta olan Alan Turing sayesinde yapay zeka hızlıca ilerlemiş. İkinci tema ise ilerleyen yapay zeka sayesinde hayatımıza giren yapay insanlar. Bu “makineler” ile birlikte uyumlu bir şekilde yaşayabilir miyiz? İnsan kadar kompleks bir varlığa onlar uyum sağlayabilir mi? Gerçekten seviyorlar mı, hissediyorlar mı, özgür iradeleri var mı?

Benim Gibi Makineler - Ian McEwan

Sadece 25 adet üretilen makinelerden birini alan Charles Friend’den dinliyoruz hikayeyi. Üst kat komşusu Miranda’ya aşık olan Charles, Adam adlı bu makinenin aralarındaki ilişkiyi hızlandıracağını düşünür. Adam gerçekten de Charles ve Miranda’yı bir çift haline getirir ancak Adam’ın Miranda’ya aşık olması ortalığı biraz karıştırır. Ve hikaye Miranda’nın geçmişinde yaşadıklarıyla giderek daha kompleks bir hale gelir.

Ian McEwan iyi bir yazar. Kitapları bir şekilde elime geçtiyse keyifle okuyacağımı düşünüp heyecanlanıyorum. Ancak her kitabı beklentilerimi karşılamıyor. Bunun sebebi McEwan’dan daha önce çok daha iyi kitaplar okumam elbette. Bu kitapta da bir şeyler eksikti. Bahsedilen o enfes makineler hakkında çok daha fazla okumak isterdim ancak yazar başka meselelere de odaklanmak istediğinden makinalara pek yer kalmamış. Yine de bunun iyi bir kitap olduğunu belirtmem gerek; piyasadaki onca berbat kitabın yanında şaheser bile sayılabilir. Keyifle!

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Benim Gibi Makineler – Ian McEwan

Hiroşima ve Nagasaki’nin atom bombalarıyla yerle bir edilmediği, yaşamına savaş kahramanı olarak devam eden Alan Turing’in yapay zekâ alanında çığır açtığı bir dünya. Teknolojik yenilikler ve toplumsal huzursuzluklarla dolu alternatif bir 1980’ler Londrası’nda, yalnız ve amaçsız Charlie Friend ailesinden kalan parayı sınırlı sayıda üretilen ilk insansı robotlardan Ademler ve Havvalar’dan birini almak için harcar; aşık olduğu komşusu Miranda’ya, kendi Âdem’inin kişiliğini beraber oluşturmayı teklif eder. Fakat başlangıçta zekası ve uyumluluğuyla ikisini de etkileyen Adem zamanla kendi ahlak ilkelerini keşfedecek, Charlie ve Miranda’yı yüzleşilmesi zor bir sır ve içinden çıkılmaz ikilemlerle baş başa bırakacaktır.

İnsanı insan yapan şey nedir? Zeki bir makinenin insanların iç dünyasını anlaması bir gün mümkün olacak mı? Yapay zekanın insanı hem bilgi hem de etik bakımından aştığı bir dünya neye benzerdi? Ian McEwan’ın yeni romanı Benim Gibi Makineler bu gibi soruları sorarken heyecan ve gerilimi bir an olsun düşmüyor.

Zekice ve insancıl… Yapay zeka, rıza ve adalet kavramları üzerine bir kıssa gibi de okunabilecek retrofütürist bir aile dramı.

The New Yorker

Benim Gibi Makineler etkileyici bir çeşitlilik sunuyor. Fikirlerden heyecan duyan, duygulara zekice yaklaşan, en son bilimsel gelişmeleri, felsefi spekülasyonları ve canlı toplumsal gözlemleri bir araya getiren bu kitap hem siyasetle ilgili isabetli tespitlerle dolu, hem düşündürücü, hem de eğlenceli.

Menüye dön