Başyapıt – Miranda Glover

Başyapıt beni konusuyla çok heyecanlandıran kitaplardan biriydi. 2022 yılının ilk ayında peş peşe birbirinden güzel dört kitap okuduğum için fazlasıyla mutluydum ve Başyapıt’ın da beni hayal kırıklığına uğratmayacağını düşünüyordum. Ancak konusunun muhteşemliğine rağmen o kadar sıradan o kadar basitti ki gerçekten üzülmeden edemedim.

Başyapıt, Esther Glass adlı performans sanatçısının hayatını ve Possession adını verdiği son performansını odağa alarak son dönemde yaşadıklarını ve değişimini anlatıyor. Bir yandan sanat dünyasını vePossession adlı eserindeki dünyaca ünlü sanat eserlerini ve kadının dünyadaki yerini anlatmaya çalışıyor. Anlatmaya çalışıyor diyorum çünkü bir roman yerine Wikipedia makalesi okur gibi hissettim çoğu zaman; hatta bazı bölümleri o kadar sıkıcıydı ki keşke Wikipedia makalesi okusaydım diye düşündüm.

Başyapıt - Miranda Glover

Başyapıt’ı okumama sebep olan konu ise şöyle: Esther Glass Possession adlı son eserinde dünyaca ünlü 7 sanat eserindeki 7 kadını canlandıracaktır. Sotheby’s’de düzenlenecek olan açık artırmada en yüksek bedeli ödeyen kişi, Esther Glass’a (yani aslında canlandırdığı 7 farklı kadına) 7 günlüğüne sahip olacaktır. Sanatçının bu eserleri nasıl canlandırabileceğini ve yazarın başka neler anlatabileceğini çok merak ettiğim için Başyapıt için çok heyecanlandım anlayacağınız. Ancak hem karakterler iki boyutluydu hem de Esther Glass karakterinde çok fazla tutarsızlık vardı. Dolayısıyla sanatçının yaptığı hiçbir şeyi ciddiye alamadım.

Ancak Başyapıt’ın gerçekten en berbat kısmı sonuydu. Sonu bu kadar kötü olmasa kitapla ilgili izlenimim belki biraz daha pozitif olabilirdi ancak son birkaç sayfayı okurken yazarın ne yapacağını bilemediğini ve kitabın bütününden uzaklaştığını düşündüm. Aslında büyük resme bakınca arada bir bağlantı var, evet, ama öyle zorlanmış ki ve okura vaadedilen asıl konudan öyle uzak ki kitaba ayırdığım zamanın ziyan olduğunu düşündüm.

Başyapıt’ı sadece sanata özellikle meraklı okurlara önerebileceğim çünkü hakkını yemeyeyim, öğrendiğim birkaç şey de olmadı değil. Bunun dışında, derdi iyi bir roman okumak olan okurların bu kitabı mutlulukla okuyacağını düşünmüyorum.

Can Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Başyapıt – Miranda Glower

Başyapıt, Esther Glass adlı bir kadın ressamın olağandışı öyküsünü anlatıyor. Esther Glass, ünlü müzayede evi Sotheby’s’de düzenlenen bir müzayedede kendini ‘canlı bir başyapıt’ olarak satışa çıkarır. Genç ressam, tuval yerine bedenini kullanacak; ‘başyapıt’ı en yüksek bedeli ödeyerek satın alan kişi için, bir hafta boyunca, Leonardo da Vinci, Raphael, Holbein, Ingres, Whistler, Manet ve Klimt’in resim tarihine damgasını vurmuş tablolarındaki yedi ünlü kadını canlandıracaktır. Bu çağdaş sanat serüveniyle tabloların bulunduğu müze ve sanat galerilerine sürüklenen Esther Glass, “başyapıt”ı satıldıktan sonra günümüz sanat dünyasının açmazlarıyla yüz yüze gelecek, bu olay tüm yaşamını altüst edecektir.

Günümüz İngiliz Edebiyatının önde gelen yazarlarından Miranda Glover’ın bu kışkırtıcı yaklaşımı, sanatın çağımızdaki değerlerini sorgulamakla kalmıyor, sanatçının iç dünyasını da gözüpek bir anlatımla sergiliyor.

Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2022 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2022 boyunca birbirinden enfes yazarları keşfedip, onların büyüsüne kapılın. 2022 yılını keşiflerin ve yeniliklerin yılı ilan ettim; siz de kitaplarla ve edebiyatla keşifler yapın ve hayatınıza yenilikler katın!

Bu kitap Sanat ve Sanatçılar Hakkında Kitaplar projesinin bir parçası. Sanat ve sanatçılarla biraz daha içli dışlı olmak, hayatınıza renk katmak ve küçüklü büyüklü mutluluklar yakalamak isterseniz siz de bu okuma projesine dahil olun. Sanatın iyileştirici gücünden birlikte faydalanalım!

Menüye dön