Barry Schwartz’ın The Paradox of Choice: Why More Is Less (Bolluk Paradoksu) adlı kitabını, kurgu dışı kitaplara ilgim arttıktan sonra bir hevesle okumaya başladım. Kitabın ilk bölümleri hayli eğlenceli örnek ve testler ile geçip gidiyor ancak yazar belli bir yerden sonra kendini tekrar etmeye başlıyor. Hayli can sıkıcı olsa da yine de bitirdim kitabı. Bir süre düşündükten sonra iyi ki bitirmişim diyorum. Bazen tekrarlara ihtiyacımız var diye düşünüyorum.
Bolluk Paradoksu… Kitabın adı üstünde aslında. Bolluk içindeyiz ama bu iyi bir şey mi bakalım? Alışveriş yaparken, bir ürünü incelerken, herhangi bir konu üzerinde karar verirken kafayı kırıyorsanız, bu kitabı okumanız gerek. Kendi adıma alışverişten zevk almayan, çabuk karar veren ve dış etkenlerden çok etkilenmeyen bir insan olarak kitaptaki sorunlara pek aşina değilim. Ancak bu sorunları her gün yaşayan birçok tanıdığım insan var, onların hangi süreçlerden geçtiğini anlamak keyifli oldu. Sadece kıyafet alışverişi için saatlerini harcayıp günlerini heba eden insanları hiç anlamıyordum, Bolluk Paradoksu’nu okuduktan sonra ise onlara biraz daha empatiyle bakabiliyorum diyebilirim. Ancak elbette bu acımayla karışık bir empati. Mutluluğunuzu eşyalara, alışverişe, “aman insanlar ne der”e biraz da olsa bağlamış durumdaysanız okumakta fayda var, konuya ilginiz varsa da keyifli olabilir. Bolluk söz konusu mutluluk değilse gerçekten mutsuzluğa yol açabilecek duruma geldi hayatımızda. Bize de kendimizi bu paradokstan hızla uzaklaştırmak kalıyor. Barry Schwartz’ın kendini mütemadiyen tekrar etmesi konusuna takılmayacaksanız okuyun bu kitabı derim. Aşağıda da yazarın TED’deki konuşmasını ekliyorum. Keyifle!
Kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Barry Schwartz – Bolluk Paradoksu
Karar vermek giderek daha karmaşık hale geliyor. Seçeneklerin bu kadar çok olmadığı günlere göre kendimizi şanslı addediyoruz. Daha fazla seçeneğin daha fazla tatmin ve mutluluk demek olduğunu zannediyoruz. Ama seçenek bolluğunun tehlikelerine dikkat!
Barry Schwartz Bolluk Paradoksu’nda, şu çıkarıma varıyor: Seçenekleri elemek, stresi, kaygıyı ve yoğunluğumuzu büyük oranda azaltabilir. Kitap, seçenekleri makul bir sayı ile sınırlandırmanız, önemli seçeneklere odaklanıp diğerlerini görmezden gelme disiplinini edinmeniz için pratik çözümler getiriyor.