Barbara Bolt – Yeni Bir Bakışla Heidegger

Heidegger… Günlerce felsefesi üzerine düşündüğüm, kafa patlattığım harika bir kitapla girdi hayatıma. Arada sırada böyle kitaplar okumak gerçekten beyni açıyor.  Kitapta Heidegger’in sanata yaklaşımı, sanatçının bakış açısıyla veriliyor. Sanatın amacı nedir ve neden sanat yapıyoruz sorusu üzerine düşündürtüyor insanı. Farklı bir okuma peşindeyseniz durmayın derim.

barbara bolt
“Heidegger’in metinleri ilk başta anlaşılmaz ve soyut gelse de, daima dünya-içinde- varolmamızla ilintilidirler,” diyor kitabın yazarı Barbara Bolt. “Onun metinlerini okurken, okumanıza, kendi dünya-içinde-varolma ve dünya içinde şeyler-ile-var-olma deneyimlerinizi taşıyın. Onun yazılarında dile getirilen fikirleri ve kavramları, dünyada yaşamak, sanat yapmak, sanatınızı sergilemek, sanat üzerine yazmak ve sanat izlemek ile ilgili kendi deneyimlerinizle ilişkilendirin. Heidegger’in tarif ettiği fenomenle, o fenomene ilişkin sizin kendi deneyimleriniz arasında gidip gelin. Her seferinde kendi deneyiminizi, Heidegger’in sorgulaması ışığında sınayın. Size bir anlam ifade ediyor mu? Aklınıza hangi soruları düşürüyor? Sizi nereye götürüyor? Sizin için ne anlama geliyor? Heidegger’in yazıları orada, dışarıda duran şeyler hakkında kaleme alınmış kuramsal incelemeler değil, tam aksine varlıklar olarak, dünya-içinde-varolmamızı nasıl anlayabileceğimizi konu alan incelemelerdir. Heidegger için sanatçı olmak, dünya-içinde-varolmaktır ve bizim bir varlık olarak Varlığımızdan ayrı bir şey değildir.”

barbara bolt
Kolektif Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, satın almak için de buraya! Keyifle!

Heidegger söz konusu olduğunda, genel olarak onun okunması ve anlaşılması çok zor metinler kaleme aldığı görüşü hakimdir. İşte Barbara Bolt’un bu kitabı Heidegger’e ilgi duyan okurun bu güçlüğü aşmasına yardımcı olacak özgün bir rehber niteliği taşıyor. Yazar başta sanatçılar ve sanat öğrencileri olmak üzere, sanat ve felsefe ile ilgilenen herkesin onun bakış açısını anlayabileceği bir okuma olanağı sunuyor. Barbara Bolt, Heidegger’in en ünlü çalışması Varlık ve Zaman da dahil olmak üzere, felsefecinin sanata ilişkin en önemli metinlerinin yakın bir okumasını sunarak, günümüzdeki sanat ve sanat endüstrisine nasıl eleştirel bir noktadan yaklaştığını görmemizi sağlıyor. Bunu da Sophie Calle, Anish Cooper ve Anselm Keifer gibi uluslararası sanatçıların işleri üzerinden yapıyor.

Comments are closed.

Menüye dön