Bahçede Eğlence Katherine Mansfield’in okuduğum ilk kitabı oldu. Nasıl bir beklentim vardı şimdi pek emin olamıyorum ancak böylesi bir kitabı hiç beklemediğime eminim. Yazarın diline ve stiline alışmam biraz fazla zaman aldıysa da yarattığı dünyada dolaşmak çok zevkliydi. Özellikle yaz sıcağında soğuk bir içecekle çok hoş gider diye düşünüyorum. Mansfield’in çiçeklerinin kokusu burnunuza kadar gelecek, denizinin sesi kulaklarınıza taşınacak.
Bahçede Eğlence uzunlu kısalı on beş öyküden oluşan bir kitap. Ben en çok kitaba da adını veren Bahçede Eğlence adlı öyküyü çok beğendim. İnsanda hoş bir etkinin yanı sıra küçük bir utanç duygusu da bırakıyor. Nedenini bir gün okuyacak olursanız o zaman anlayın diye anlatmak istemiyorum. Bu öykü dışında kitaptaki ilk öykü olan Körfezde de yarattığı atmosferi ile hemen seveceğiniz bir öykü olacak. Kadınların giydiği kıyafetlerden Crescent Körfezi’nin o şirin mi şirin havasına kadar her şeye hayran kalacaksınız. Mansfield okurun hayalinde en önce güzelim bir ortam yaratıyor. O dünyanın bir parçası olmadan edemiyorsunuz. Bana kalırsa öykülerinde yaşananlardan çok, yazarın yarattığı dünya ilginizi çekecek. Ben yazarın diline hemen alışamadım ve bazı öykülerinde de az çok sıkıldım diyebilirim. Ancak Mansfield okunacaksa yine bu kitabı okunur derim. Keyifle!
İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Bahçede Eğlence – Katherine Mansfield
Katherine Mansfield gündelik olayların içinden duygu dünyasına yönelen, ruhsal çatışmaların üstüne eğilen derin bir gözlem gücü ve şiirsel ögelerle süslenmiş diliyle farklı bir üslup geliştirmiştir. Bahçede Eğlence’nin incelikli ve örtülü anlatımında Çehov’un etkisi sezilir. Kitapta yer alan “Ölü Albayın Kızları” düş kırıklığının en ustaca yazılmış öykülerindendir. Mansfield bu kitabıyla kısa öykünün bir edebi tür olarak gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Katherine Mansfield (1888-1923): Yeni Zelanda’da doğan Katherine Mansfield yazar olmak için 19 yaşında İngiltere’ye yerleşti. 1911’de yayımlanan Alman Pansiyonu yazarın düş kırıklıklarını ve karamsarlığını yansıtır. 1920’de yayımlanan Katıksız Mutluluk ile ünü daha da yaygınlaşan yazar, 1922’de yayımlanan Bahçede Eğlence adlı kitabında ustalığının doruk noktasına ulaşır. Yayımlanmamış öyküleri ölümünden sonra Kumru Yuvası ve Çocuksu Bir Şey adlı kitaplarda toplanmıştır.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2016 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2016 boyunca birlikte yirmi enfes kitap okuyalım!