Babamın Masalı – Tülay Uluser

Babamın Masalı, Bir Osmanlı Kadınının İlk Yolculuğu, Tülay Uluser’in ilk kitabı. İlk Türk kadın yazarın hikayesini merak ettiğimden ve aslını isterseniz eskinin İstabulunu özlediğimden okumak istedim kitabı. Özenle ve keyifle yapıldığı belli olan bir araştırma söz konusu bu kitapta, tebrik etmeden geçemeyeceğim.

Babamın Masalı - Tülay Uluser

Babamın Masalı ilk Türk kadın romancımız, Aşk-ı Vatan’ın yazar Zafer Hanım’ın hayatını anlatıyor. Çocukluğundan evlilik çağına, eşinin ölümünden sonraki yıllara kadar belgeleriyle birlikte okuduğumuz bu hayat, 19. yüzyıl sonlarındaki Osmanlı’ya da göz atmamızı sağlıyor. Ancak tüm odağımız elbette Zafer Hanım’da. Kadınların sadece son modayı takip ettiği, gösteriş tutkusuyla görgüsüzlüğün sınırlarını zorladığı bir dönemde Zafer Hanım olmak zor olsa gerek. Dedikodu dışında bir şey konuşulmayan toplantılardan bunalmış, okur yazar bir Zafer Hanım olmak ise daha da zor. Yine de kitabını yazdı ve adını kitabın sahibesi olarak yazabildi Zafer Hanım. Güçlü kadınlar hakkında okuması ne keyifli!

Ben, tahmin edeceğiniz üzere, İstanbul betimlemelerinde hayallere daldım gittim. Yalılarda ve bahçelerinde gezdim, Osmanlı şerbetleri içtim. Zafer Hanım hakkında okuduğuma hayli memnun oldum ama yazarın romancılığı biraz daha iyi olabilirdi diye düşünmeden de edemedim. Edebi açıdan sizi doyuracak bir kitap değil bu ama Zafer Hanım’la tanıştıracak. İlgilileri zevkle okuyacaktır diye düşünüyorum. Keyifle!

Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Babamın Masalı – Tülay Uluser

Bu kitap ilkleri buluşturan bir çalışma. İlk Türk kadın romancısı olduğu Ahmet Mithat Efendi’nin mektuplarıyla açıklığa kavuşan Zafer Hanım’ın öyküsünü ilk romanını yazan Tülay Uluser’in kaleminden okuyacaksınız:

Çoktandır başlamış olan çöküşün önüne batılılaşma yolundaki adımlarını hızlandırarak geçmeye çalışan Osmanlı’nın, vatanı artık yeni bir gözle ele alan aydınlarının, devlet adamlarının kesişme noktasındaki bir kadın, Zafer Hanım. Bir şeyler yapmak isteyen, kafesin ardından dünyaya ses vermeye çalışan, toplumun kendisine biçtiği role sığmayan Zafer Hanım. Dönemin Çalkantılarını, çökmekte olan vatanı anlamaya, anlatmaya çalışan bir Osmanlı kadını. On yıllar sonra meydanlara Çıkacak Halide Edip’in öncülü, Aşkı-ı Vatan’ın yazarı.

Tülay Uluser, döneme ilişkin geniş bir alanda taradığı kaynaklardan titizlikle derlediği gerçekleri bir araya getirerek kaleme aldığı bu ilk romanında okuru, 19.Yüzyılın sonlarındaki Osmanlı yaşamına götürüyor.

Bu kitap Oğlak Yayınları ve Ruhu Doyuran Kitaplar’dan biri. Siz de bu okuma projesinde bana katılın; edebiyatın ve yemek kültürünün hayatımıza neler kattığını birlikte keşfedip keyfini çıkaralım.

Menüye dön