Babam Giderken Venezuelalı yazar Alberto Barrera Tyszka’nın bol ödüllü, enfes bir romanı. Konusu dolaysıyla beni çok üzeceğini ve ağlatacağını düşündüğümden korkarak okumaya başladım. Ancak birkaç sayfa sonra elimden düşüremediğim bir kitaba dönüştü. Tyszka, son dönemde keşfettiğim en iyi yazarlardan biri oldu.
Babam Giderken, hastalıklar ve ölüm karşısında insanın ne kadar aciz olduğunu enfes bir şekilde anlatıyor. Bir yandan da bunlar karşısında aldığımız türlü türlü tutumlara değiniyor. Hepimiz bir gün öleceğimizi bilsek de hiçbirimiz ölmek istemiyoruz. İnsanların evrensel bir ortak noktası varsa o da budur sanırım.

Dr. Andres Miranda’nın babası kanserdir. Ancak bunu babasına söylemekte kararsızdır. Bir yandan uzun zamandır onarılması gereken ilişkilerini bir yandan da hastalığın bu ikili üzerindeki etkilerini okuyoruz. Aynı zamanda doktorun sekreteri ve doktorun eski bir hastası olan Ernesto Duran arasındaki o absürt ilişki de giderek gelişiyor. Bu ilişkinin de odak noktası yine başka bir hastalık elbette.
Alberto Barrera Tyszka bu kitabıyla tanışmanız gereken bir yazar. Çok seveceğinize eminim. Keyifle!
Kafka Kitap’tan çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya: Babam Giderken – Alberto Barrera Tyszka
“Hayatın salt şanstan ibaret olduğunu kabullenmekte neden bu kadar zorlanırız?”
Dr. Andrés Miranda bir trajediyle karşı karşıyadır: Kısa süre önce kanser teşhisi konan babasının yalnızca birkaç haftalık ömrü kalmıştır. Doktor –ve evlat– Andrés Miranda bunun yanı sıra bir ikilemle de karşı karşıyadır: İnsan doktor da olsa babasına yakında öleceğini nasıl söyler? Böylece babasını, yıllar önce çocukken yine birlikte gittikleri Isla Margarita’ya götürerek ona bu acı gerçeği söyleyebileceğini ümit eder.
Eski hastalarından Ernesto Duran ise kendisine fiziksel bir rahatsızlığının olmadığı söylenmiş olsa da ciddi şekilde hasta olduğundan emindir. Eşinden ayrıldığından beri, ölümcül bir hastalığın belirtileriyle boğuştuğuna inanmaktadır ve bu inancı zamanla hastalık hastalığından da öte bir takıntıya dönüşmüştür. Adamın bu saplantılı hali Dr. Miranda’nın sekreteri üzerinde tuhaf bir etki yaratır ve genç kadın tüm çabalarına rağmen bu adama şefkat beslemekten geri duramaz.
Hastalık ve sağlığın anlamına, yaşamın doğasına ve absürtlüğüne dair bu incelikli romanla, Venezuelalı yazar Alberto Barrera Tyszka bizleri derin ve felsefi bir keşif yolculuğuna çıkarıyor.
Bu kitap Kitaplık Kedisi Reading Challenge 2020 kitaplarından biri. Siz de katılın, 2020 boyunca birbirinden enfes yazarları keşfedip, onların büyüsüne kapılın. Kitaplığınızda İspanyol diline yer açmanın vakti geldi!