Anne Tyler‘ın 1985 yılında yazdığı The Accidental Tourist National Book Critics’ Circle Award (1985) ve Ambassador Book Award for Fiction (1986) ödüllerini almış. Bu seneki listemde ödüllü kitaplara bolca yer verdiğimden Anne Tyler’ı da atlamak istemedim. Daha önce 1989’da yazdığı Breathing Lessons adlı kitabıyla da Pulitzer ödülü alan yazar, sanırım kitaplığımda bir iki kitabıyla daha yerini alacak. Anne Tyler oldukça ilginç bir yazar, bunu da hemen belirtmeden edemeyeceğim.
Anne Tyler, kitap bitince ortaya çıkıyor
Bu kitap dilimizde ne yazık ki mümkün değil ancak yazarın diğer birkaç kitabını bulabilirsiniz. Orijinalinden okumak isteyenler içinse, yazarın dili çok rahat, sıkmıyor ve zorlamıyor. Çok uzun olmadığı için de bence bir şans verebilirsiniz. Ancak kitabın konusu, eğer boşanmış ve çocuklu bir kimse değilseniz sizi pek sarmayabilir. Kolaylıkla empati kuramadığınızdan ne yazık ki fazlaca zevk alamıyorsunuz. Kaldı ki bazı bölümlerde oldukça üzücü olabiliyor. Belki ben okurken o yüzden çok sarılamadım kitaba. Hatta çoğu yerde fazlasıyla sıkıldıysam da kitap bittiğinde, üzerine birkaç dakika düşününce aslında hiç de fena olmadığını düşündüm. Galiba kitap boyunca değil de kitap bittikten sonra tamamen anlayabiliyor insan. Hayatın o müthiş değişimleri, insanların bu değişimlere karşı olan tepkileri de aslında enfes bir şekilde anlatılmış. Bazen düşünmeden yaptıklarımız, kendimizi hayatın akışına kaptırarak aldığımız kararların ne derece etkili olduğunu da gösteriyor. Ancak insanın o karmaşık yapısı belki de bizi çoğu şeyden alıkoyan yegane unsurlardan. Mutlu ve mutsuz aile kavramları üzerinde yoğunlaşan kitap, bireyler üzerinden yola çıktığından farklı bakış açıları da sunuyor. Belki de yıllar boyu aradığımız şeylerin bambaşka evlerde ve yerlerde olabileceğini hatırlatıyor insana. Bu biraz korkunç olsa da, hayat da öyle değil mi?
Özetle, hiç de fena bir kitap değildi The Accidental Tourist. Ödül almasa isminden dolayı katiyen dikkatimi çekmez ve okumazdım. Bu yüzden kimbilir nasıl güzel kitaplar kaçırıyoruz onu da düşünmeden edemedim. Kitabın konusu ilginizi çektiyse ve fakat okumakta tereddüt ediyorsanız da filmi var! Başrollerde William Hurt, Kathleen Turner ve Geena Davis oynuyor. Ben kesinlikle izleyeceğim. Şimdiden iyi okumalar ya da seyirler.