Alejandro Zambra – Bonzai

Bonzai, Alejandro Zambra’nın Chile’s Literary Critics’ En İyi Roman Ödülü’nü kazandığı, kısa ama bir o kadar da yoğun kitabı. Zambra’nın ilk romanı olan Bonzai, ilk çıktığında eleştirmenlerce yere göğe sığdırılamayıp, yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirilmiş. Böylesine küçük bir kitabın, bu kadar büyük bir etki yaratacağını acaba Zambra tahmin ediyor muydu çok merak ediyorum.

Alejandro Zambra Bonzai

Her gece birbirleriyle sevişmeden önce edebiyata sevişen bir çift var romanda. Ben en çok onun imgesiyle hatırlayacağım kitabı. Birbirlerine şiir, öykü, roman okuyan bir çift ki biri ölüyor, diğeri yaşıyor. Bu modern kısa romanı okumadan geçmeyin. Aklınızı başınızdan almayacak belki ama ustalığına, sıradışılığına, stiline hayran kalacaksınız. Her iyi okurun okuması gerek diye düşünüyorum.Keyifle!

P.S. Bonzai’nin filmi de var ama siz izlemeden önce mutlaka okuyun.

Alejandro Zambra Bonzai

Alejandro Zambra’nın Notos Kitap’tan çıkan Bonzai adlı kitabının tanıtım yazısı aşağıda, almak için de buraya!

Yeni kuşak Şilili yazarlarının en önemlisi olarak görülen Alejandro Zambra’nın ilk romanı Bonzai yayımlandığı 2006 yılından bu yana birçok dile çevrildi ve birçok ödül kazandı.

Bonzai, Julio ve Emilia’nın hikâyesiyle yoğrulan ufacık ve zarif bir roman, tıpkı bonzailer gibi. Onların birliktelikleri yalnızca cinsel ya da duygusal değil, aynı zamanda edebi. Her gece sevişmeden önce birbirlerine şiirler, romanlar, öyküler okuyorlar. Falubert’in Madame Bovary’sinden Yukio Mişima’nın Altın Tapınak’ına, Perec’in Uyuyan Adam’ından Raymond Carver’ın öykülerine…

Bonzai’deki yazar adayı anlatıcı, “Bu, gerçeğe, gerçek gibi görünen cümleleri etrafa saçmaya, bitmek bilmeyen sigaralar içmeye ve daha iyi olduklarına, geriye kalanlardan, o uçsuz bucaksız ve aşağılık geriye kalanlar denen gruptan daha iyi ve saf olduklarına inananların vahşi suç ortaklığında hapsolmaya tutkun iki öğrencinin hikâyesi,” diyor Julio ve Emilia’nın gittikçe ağırlaşan hafif hikâyesi için. Sonunda Emilia ölüyor, Julio ise ölmüyor. Gerisi edebiyat.

Menüye dön