2019’da en sevdiğim kitaplar listesini hazırlarken iki liste yaparsam daha iyi olacağını düşündüm; ortaya hem kurgu için hem de kurgu dışı için iki liste çıktı. Bu yıl bol bol kurgu dışı kitap okuduğum, öğrenmeye doyamadığım bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl sonunda bundan sonra daha çok kurgu dışı kitap okuyacağımı anlamıştım ancak iyi bir romanın insanın hayatını nasıl etkilediğini de unutmuş değilim elbette.

Muhteşem kitapların yanı sıra gerçekten hiç okumasam daha iyi olurdu dediğim kitaplar da okudum ne yazık ki. Özellikle fazla popüler olan kitapları bundan sonra çok zor okuyacağımı biliyorum çünkü neredeyse hepsi hayal kırıklığı yaratıyor bende. Bakınız: Değersiz Bir Hayat – Hanya Yanagihara.
Neyse biz güzel kitaplara odaklanalım. Her sene olduğu gibi bu sene de belirteceğim; bu kitaplar benim 2019’da okuduğum kitaplar, dolayısıyla 2019’un en iyi kitapları gibi bir arayıştaysanız yanlış yerdesiniz. Siz yine de bir göz gezdirin derim. Umarım çoğunu okur ve çok seversiniz. Şimdiden bol keyifle!
2019’da En Sevdiğim Kitaplar – Kurgu
1- Sekizinci Hayat – Nino Haratischwili

“Yazarın hikayeyi bir örümceğin ağını ördüğü gibi örmesine hayran kalmamak elde değil. Kitabın başlarında tanıdığınız karakterlerin siz tam onları unutacakken tekrar karşınıza çıkması, eski bir dostu gördüğünüzdeki etkiyi yaratacak üzerinizde. Bu ve benzeri anlarda kitabın sizinle nasıl böylesine iletişim kurabildiğine şaşıracaksınız.”
2- Ağızdaki Kuşlar – Samanta Schweblin

“Ağızdaki Kuşlar okuyan her insanı etkileyecek o nadir kitaplardan biri. İster sevin ister sevmeyin, bu kitap bir şekilde kanınıza ve aklınıza girecek. Samanta Schweblin’in iyi bir yazar oluşundan asla şüphe etmeyeceksiniz. Belki hemen bir sonraki kitabına koşacak belki de kitabın etkisinden kurtulmak için biraz ara vermek isteyeceksiniz. Arjantinli bu efsane kadın, dünyanızı sağlam sarsacak anlayacağınız.”
3- Bölük Pörçük Yaşamlar – Anne Michaels

“Bölük Pörçük Yaşamlar şair Anne Michaels’ın yazdığı ilk romanı. Aldığı birçok ödül ve çevrildiği birçok dil ile, yazarın en çok tanınan kitabı buymuş. Okuduktan sonra neden bunca ödül aldığını ve neden bunca sevildiğini daha iyi anladım. İçindeki şairi öldürmeden de bir roman yazılabileceğini enfes bir şekilde gösteriyor yazar bu kitabında.”
4- The Little House – Kyoko Nakajima

“The Little House, Taki adlı bir hizmetçinin yaşadıklarını anlatıyor. Taki ile yaşlılığında tanışıyoruz ve kendi anılarını yazdığı kitabı okuyoruz. Kitap yer yer Taki’nin şimdiki zamanına, yani yaşlılığına dönüyor, ancak genel olarak kitaba adını veren küçük evde geçen yıllarını okuyoruz. Japonya’nın savaştaki durumunu bir hizmetçinin gözünden, tüm çıplaklığıya, olduğu gibi okumak hayli çarpıcı.”
5- Bakir İntiharlar – Jeffrey Eugenides

“Beş kız kardeşin trajik intiharlarını, müthiş bir anlatıcıyla okura aktarıyor Eugenides. Lisbon ailesinin dramını, genç bir kız olmayı, onları izleyen ve onları taparcasına seven genç erkeklerin hislerini okuyacak ve hepsini teker teker anlayacaksınız. Anlayamadığınız tek şey, bu genç kızların ölümleri olacak.”
2019’da En Sevdiğim Kitaplar – Kurgu Dışı
1- The Fate of Food – Amanda Little

“The Fate of Food ele aldığı konu itibariyle zaten hemen çok sevdiğim bir kitap olsa da kurgu dışı bir kitapta neleri çok sevdiği hatırlattı bana. Anlatılan konuyla ilgili daha çok şey öğrenmek ve işe yarar bir şeyler yapmak istedim her sayfada. Aldığım notlar küçük bir defteri doldurdu ve sayesinde keşfettiklerim bana bir ömürlük okuma çıkardı. “
2- Tolkien: Maker of Middle-earth – Catherine McIlwaine

“Tolkien’ın daha önce görülmemiş fotoğraflarının yanı sıra Orta Dünya üzerine çeşitli notlarını ve haritalarını da barındırıyor bu kitap. Dokuz bölümden oluşan kitap Tolkien’ın çocukluğundan başlıyor ve Orta Dünya’nın nasıl ortaya çıktığını enfes bir şekilde anlatıyor. Elbette bu esnada Tolkien’ın bir profesör ve yazardan çok daha fazlası olduğunu öğreniyoruz.”
3- Van Gogh’s Ear – Bernadette Murphy

“Van Gogh’s Ear, Vincent Van Gogh ile ilgili okuduğum kitaplar arasında en aklı başında olanıydı. Bernadette Murphy’nin yedi yıl boyunca yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan kitap Van Gogh hakkında bildiklerinizi tamamen alt üst edecek. İnce elenip sık dokunan her işte olduğu gibi bu kitap da aldığı tüm övgüyü bolca hak ediyor diyebilirim.”
4- The Way We Eat Now – Bee Wilson

“Şarap kadehlerinden tabaklarımıza kadar her şeyi nasıl büyüttüğümüzü ve dolayısıyla her zamankinden daha çok yediğimizi fark etmiş miydiniz? En son bir tabak aldığınızda boyutuna dikkat ettiniz mi yoksa hiç aklınıza bile gelmedi mi? Peki ya çocuklarınıza onlarca kaşık şeker yedirdiğimizin farkında mıyız?”
5- Filozofun Mutluluk Seyahatnamesi – Daniel Klein

“Filozofun Mutluluk Seyahatnamesi Klein’in 73 yaşında yazdığı bir kitap. Mutlu bir yaşlılığın nasıl olabileceğinden bahsediyor ancak verdiği öğütler tüm bir ömre uygulanabilir diye düşünüyorum. Yaşlanmak düşüncesiyle hep barışık oldum; bu kitaptan sonra yaşlılıkla aşk yaşayacağım gibi görünüyor.”
Peki siz en çok hangi kitapları sevdiniz 2019’da? Yeni keşfettiğiniz yazarlar oldu mu? Bir de, acaba beni Instagram‘da takipte misiniz? Beklerim.