Küçük Bir Fethiye Rehberi

Kitaplık Kedisi’ni Instagram‘dan takip edenleriniz varsa son birkaç günü Fethiye‘de geçirdiğimi görmüşsünüzdür. Ailemle üç günlük kısa bir Fethiye turu yaptık. Daha önce Fethiye’ye gitmiştim ancak otelden çıkmamıştım dolayısıyla Fethiye’nin nasıl bir yer olduğunu anlamadan hemen “çok güzel” olarak konumlandırmıştım kafamda. Bu küçük geziyle fikrim hem çok değişti hem de değişmedi.

fethiye ölüdeniz

Fethiye’de aklımı başımdan alan yer elbette Ölü Deniz oldu. Bunun bir sebebi de Mart ayının başında burayı görmemden kaynaklanıyor elbette. Plajda da Ölü Deniz tarafında da kimsecikler yok. Kalabalık olmayınca da deniz de plaj da çok hoş görünüyor insana. Temmuz Ağustos’ta görseydim muhtemelen kalabalığı yüzünden çığlık çığlığa kaçıyor olurdum ki orada yaşayan insanların Ölü Deniz’e yüzmeye gitmemelerini de kesinlikle buna bağlıyorum. Size de söyleyeyim gidecekseniz Mayıs’ta gidin, sonrasında pek hoş bir yer olmuyormuş.

fethiye karagözler

Fethiye’de Ölü Deniz’i saymazsak en çok sevdiğim yer Karagözler oldu. Ölü Deniz’i saymıyorum çünkü burada yerleşim yok, zaten yerleşim olsa korkunç bir yer haline gelir. Karagözler Fethiye’nin yazları en serin kışları da en soğuk yeriymiş çünkü sırtını dağa vermiş ve denizin rüzgarını yiyor. Güneş almayan evler de kışın hem çok soğuk oluyor hem de rutubet yapıyormuş. Ancak yeterli yalıtımla bir şey olmuyormuş efendim, artık ne kadar inanırsınız bilmem. Orada yaşayanların kimi soğuktan küçük teknelerini yakarken kimi de kaloriferle ısınıyor. Ancak kış kısa sürdüğünden pek problem etmiyorlar. Zaten Karagözler’de yaşayan insanların çoğunun hali vakti yerinde, ısınmak için harcadıkları para pek batmıyor. İngiliz nüfusu da oldukça fazla, GBP de ülkemizde çok değerli bildiğiniz gibi, sorun yok anlayacağınız… İlginç bir yer Karagözler. En efsane tarafı da manzarası (elbette manzara gören bir yerde duruyorsanız) ve yazın serin olması çünkü Fethiye yazın gerçekten çok sıcak oluyor. Karagözler’in koyları da güzel ve burada tatil yapacaksanız “nispeten” yakın yerlere yüzmeye gidebilirsiniz.

fethiye karagözler

Fethiye’nin yüzme kısmı ilginç bir konu. Birçok koyu ve Ölü Deniz’i olsa da eğer ulaşım sorununuz varsa bildiğiniz yüzemiyorsunuz. Örneğin Çalış plajı küçük bir plaj değil ancak Fethiye’de ev satmak için bir tarafını yırtan emlakçılar bile burada denize sabah ondan sonra girmediklerini söylüyorlar. Yosunlar ve dalgalar yüzünden çok da içinde yüzülesi bir deniz olmuyormuş. Bu da benim gibi geç yatıp geç kalkan insanları çıldırtacak bir konu. Bir de Çalış’a gidince buranın nasıl bir yer olduğunu az çok anlıyor insan. Bir gün gidecek olursanız ne demek istediğimi anlarsınız diye düşünüyorum. Bar isimleri bile size hemen ipucu verecektir. Tatil için gidecekseniz katiyen önermiyorum. Ölü Deniz’e gitmek isterseniz de dolmuşlara 5 lira vereceksiniz. Git gel bir kişi 10 lira. Orada yedin içtin vesaire, pahalıya patlıyor anlayacağınız. Diğer koylara da dolmuşlar 2 ya da 2 buçuk liradan aşağı gitmiyor. Yıllardır denize yürüyerek giden bir insan olarak bu durum bana hayli saçma geliyor ve anlayamıyorum açıkçası. Bu açıdan Fethiye hiç de iyi bir yer değil sanırım. Araba şart.

fethiye marina

Çiftlik denen bölgesi de bir hayli uzak. Uzak derken merkeze uzak elbette yoksa onun da plajı var. Fethiye’nin merkezi çok sevimli bir yer olmasa da bir merkezin sunabileceği her şeyi burada bulabilirsiniz. Yerleşik nüfusu 140 bini aşan bir yer olduğundan burada her şey var. Biz ailecek Balık Hali’ne bayıldık. Çarşısında pek bir şey yok. Bildiğiniz mağazalar sıra sıra dizilmiş. Çok bir şey aramayın derim.

Fethiye’de nerede kalınır, nerede yenir?

Öğrenciyseniz ya da küçük ve hesaplı bir tatil yapmayı düşünürseniz benim önerim Karagözler’deki El Camino Hostel – Pub olur. Barının muhteşem bir manzarası var ve barın hemen altında da Hostel’i var. Bedava wi-fi sunuyorlar ve odalar da çok sevimli bir şekilde döşenmiş. Oda-kahvaltı fiyatları uygun, temiz bir yer. Çalışanlar da çok samimiler ve ne isterseniz hemen yapıyorlar. Odanızda sadece uyumak için vakit geçirecekseniz ve lüks beklentiniz yoksa her isteğinizi karşılayabilecek bir hostel olabilir diye düşünüyorum.

el camino fethiye

Fethiye’de kaldığımız iki gece Balık Hali’nde yedik. Burada birçok balık pişiricisi var. Fiyatlar da hiç fena değil. Hilmi’yi öneririm, mezeleri ve salatası gayet lezzetli, çalışanları da çok ilgili. Zaten en kalabalık mekan da burasıydı. Recep’in Yeri’ni katiyen önermem, mezeleri de salatası da beş para etmez. Bira patates sevenlerdenseniz yine El Camino’yu önereceğim. Manzarası gerçekten çok hoş ve müzikler de gayet sevimli. Zaten sevmeyecek olursanız hemen değiştireceklerine eminim. Fethiye’de limon ve portakal ağaçlarına sıkça rastlayacaksınız, insanlar toplamıyorlar bile. Bol bol portakal yemeyi ihmal etmeyin. Bunun dışında pek bir şey diyemeyeceğim şimdilik. Keyifle!

Menüye dön