Kitaplık düzenleme fikirleri konusuna aslını isterseniz birkaç gündür yoğun bir şekilde dalmış bulunuyorum. Evdeki kitaplığım yeni kitapların da gelmesiyle biraz kitapları kaldıramaz duruma geldi. Çareyi seneye okuyacağım kitapları başka bir yere taşımakta aradıysam da bulamadım. Durum böyle olunca kitaplıkta tekrar bir düzenleme yapmakla oyalayacağım kendimi bir süre.
Bu durumdan çokça zevk alacağıma emin olduğum için düzenlemeyi uzun bir zaman dilimine yaymayı planlıyorum. Kitaplıktaki her kitabı tekrar incelemek, sayfalar arasındakileri tekrar keşfetmek çok zevkli olacak. On sene önce alıp okuduğum ve içinde o zamandan kalan arkadaşlarımın küçük küçük notlarını bulmak ya da kurumuş güllerle tekrar karşılaşmak kişisel bir zaman yolculuğu yapmak gibi ne de olsa. Hayli romantik ve hayli hoş bir deneyim olacak bu aslını isterseniz.
Aynı zamanda elimdeki tüm kitapları da listelemeyi planlıyorum. Vaktiniz varsa size de öneririm. Hazır elimiz değmişken farklı kitaplık düzenleme fikirleri keşfetmeye ne dersiniz?.

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?
Kitaplık düzenleme gerçekten kişiden kişiye göre hayli farklılık gösteren bir durum. Kimisi yayınevlerine göre, kimisi okunanlar ve okunacaklar kategorilerine göre kimisi de yazarlara göre düzenlemeyi tercih ediyor. Ben henüz ne yapacağıma karar verebilmiş değilim. Elime aldığım her kitapla en az yarım saat oyalandığım için hangi kitaplık düzenleme stilini istediğime çok çabuk karar verebileceğimi de pek sanmıyorum. Belki siz bana farklı farklı fikirler verebilirsiniz.
5 Kitaplık Düzenleme Fikri
1- Alfabetik kitaplık düzenleme
İnsanın aklına ilk gelen kitaplık düzenleme fikirlerinden biri de kitapları alfabetik olarak dizmek elbette. Kütüphaneler ya da bazı kitapçılarda olduğu gibi soyadına göre kitapları sıralamak da kolay bir yöntem olabilir. Çok tercih etmesem de hayli kullanışlı olacağını düşünüyorum.

2- Türlere göre dizilim
Eğer çok fazla türde kitaplar okuyorsanız, kitaplarınızı türlere göre sıralamanız keyifli bir fikir olabilir. Çizgi romanlar, polisiyeler, klasikler ve bili kurgu tründe bolca kitabınız varsa bunları kaynaştırmak yerine farklı farklı gruplandırabilirsiniz. Elbette kendi içlerinde yine alfabetik olarak sıralanabilirler. Ben farklı türlerde kitaplar okusamda kitaplığımın çoğunluğunu aynı türde kitaplar dolduruyor diyebilirim. O yüzden bunu da tercih etmeyeceğim.

3- Renge göre kitaplık düzenleme
Eğer düzenli olarak belli kitaplara erişmek gibi bir derdiniz yoksa kitaplığınızı gözünüze hoş gelecek bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Koyu renklerden açık renklere gidebilir ya da bir gökkuşağı yaratabilirsiniz. Kesinlikle yaratıcılığınızı kullanabileceğiniz bir fikir olduğunu düşünüyorum bunun.

Renkler gözünüzü çok yorarsa hepsinin üzerine beyaz ya da krem renginde kapaklar geçirebilirsiniz. Bu da oldukça farklı ve aynı zamanda harika bir fikir kanımca.

Bir de kitapları renklerine göre bloklar halinde sıralayabilirsiniz. Eğer fotoğraftaki gibi kare bir kitaplığınız varsa özellikle şahane görünebilir!

4- Boy sırasına göre kitaplar:
Bu kesinlikle çok fazla sayıda değişik türde kitabınız varsa işinize yarayabilir. Ben bunu yabancı kitaplarımın olduğu rafta şu an kullanmayı tercih ettim çünkü farklı yayınevlerine göre kitap boyları gerçekten çok farklılık gösteriyor. Göze de biri uzun biri kısa çok hoş görünmüyor açıkçası. Benimki gibi geniş raflarınız varsa kullanmayı deneyebilirsiniz.

5- Alt alta, üst üste:
Son bir öneri olarak da kitapları üst üste dizebiliriz. Bu özellikle kitaplığa sığmayan büyük kitaplarda çok hoş görünüyor diyebilirim. Ben de sanat kitaplarımı farklı bir köşede üst üste tutmayı tercih ediyorum. Aynı zamanda kitaplığınızda yer varsa farklı türde kitapları da bu şekilde diğerlerinden ayrıştırabilirsiniz. Gerçekten çok güzel görünüyorlar.
Peki sizin kitaplığınız ne durumda? Nasıl düzenlemeyi tercih ettiniz? Yorumlarda paylaşırsanız mutlu olurum.