Evde özel bir kütüphaneye sahip olmak rahatlık, mahremiyet ve okuma zevki için gerekli olabilecek tüm özellikleri barındırdığından büyük bir şans olsa gerek. Sabah kalktığınızda bir iki adım sonrasında kendi zevkinize göre oluşturduğunuz bir kütüphaneye girebilmek düşüncesi bile insanı neşelendirmeye yetiyor. Ben özellikle klasik ev kütüphanesi stilini seviyorum. Diğer stillere göre insanı daha bir kütüphanede gibi hissettirebiliyorlar. Yoğun ahşap ve koyu renk kullanımı da hem hayallare dalmayı daha kolay hale getiriyor hem de odanın havası sayesinde kitaplar daha hoş görünüyor.
Groucho Marx: “Televizyonu çok eğitici buluyorum. Ne zaman biri televizyonu açsa odama gider kitap okurum.” dediğinde muhtemelen biraz sonra inceleyeceğiniz klasik ev kütüphanesi gibi bir yerden bahsediyordu.
Bu klasik ev kütüphanesi rahat okuma koltuklarına sahip olsa da şöminenin arkasında da gizli okuma köşelerini barındırıyor. Ev sahipleri mahremiyetlerine düşkün insanlar galiba. Ayrıca istenmeyen misafirlerden kaçmak için de harika bir fikir!
Bu fotoğrafta gördüğünüz de Ellison Bay Manor kütüphanesi. Yüksek tavanlar ve kocaman pencerelerin sağladığı gün ışığı sayesinde bu klasik ev kütüphanesi günün her saati enfes görünecektir. Aynı zamanda küçük bir kitap kulübü için de vazgeçilmez toplantı mekanı olabilir.
Bazı insanlar ise klasik ev kütüphanelerinde açık renkleri tercih ediyorlar. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan kütüphanede kitaplar raflar yerine dolaplara yerleştirilmiş. Kapaklarında cam olmadığından kitaplara erişmek kolay ancak dekorasyon açısından değişik bir çözüm olmuş.
Madridli tasarımcı Luis Bustamante’nin kütüphanesinde kişiliğinden elementler de görmek mümkün. Heykeltraş ve ressam geçmişini de kütüphanesinde gösteren tasarımcı tavana erişen bir kütüphane yaratmış.
Newmark Custom Furniture and Interiors tarafıdan yapılan bu klasik ev kütüphanesi, hem kullanılan malzemeler, hem de ışıklandırması açısından gerçekten harika görünüyor. Yuvarlak tasarımı ve kendisiyle uyumlu merdiveni ise bir ev kütüphanesinde aradığım özelliklerden.
Rahat bir koltuk ve ayaklarınızı uzatabileceğiniz deri puflar. Bir kütphanede en çok gereken mobilyalar arasında bunlar var diyebiliriz. Ayrıca raflar arasındaki küçük pencere de çok masalsı görünmüyor mu?
Yukarıdaki kütüphane Doyle Coffin Architecture firması tarafından yapılmış. İşini bilen bir mimarlık firması ve ne istediğini bilen bir müşteri birleşince ortaya harika mekanlar çıkabiliyor. Şöminenin hemen yanındkai çalışma masası da harika bir fikir.
Washington, DC’de bulunan Jefferson Hotel kütüphanesi bir ev kütüphanesi olmasa da herhangi bir eve de rahatlıkla yakışacak kaliteye sahip. Kitapların ışıklandırılması da çok profesyönelce yapılmış.
Klasik bir ev kütüphanesinde kitaplar ve ev sakinlerinin anıları birlikte iyi bir kombinasyon oluşturuyor. Kitapların yanında bulunan fotoğraflar ve seyahatlerden edinilen hatıralar kütüphaneye samimi bir hava vermiş.
Bir evde en çok sevdiğim özellikl yüksek tavanlardır. Kütüphanede yüksek tavanlar ise olmazsa olmazlarımdan. Sade ve şık bir şekilde dekore edilmiş bu ev kütüphanesi ise aradığım tüm özelliklere sahip.
Daha erkeksi bir havaya sahip bir ev kütüphanesi istiyorsanız bu kütüphane stili tam sizin için olabilir. Vktoryan gotik bir havaya sahip olan bu kütüphanede okunacak kitaplar da etkisini diğerlerine göre daha hızlı gösterebilir gibi duruyor.
Bazıları için klostrofobik sayılabilecek bir kütüphane sayılabilir yukarıdaki fotoğrafta bulunan ev kütüphanesi. Tavanın da kütüphanenin her yerindeki tahta ile döşenmesi havayı biraz karartsa da yine de harika bir kütüphane olmuş.
Hem kütüphane hem de ev ofisi, evde fazladan odalara sahip olmayan biz sıradan insanlar için çok akıllıca bir çözüm olabilir. Özellikle benim gibi evden çalışan ve kitaplarına sürekli ihtiyaç duyan insanlar için harika olur.
Daha küçük bir odanız varsa da bir duvarı kitaplık yapıp diğer tarafı ofis olarak kullanabilirsiniz. Küçük taşınabilir bir merdiven ve yine rahat mı rahat bir okuma koltuğu şart.
Taylor Craft Cabinet Door Company tarafından yapılan bu ev kütüphanesi oldukça simetrik bir şekilde döşenmiş. Tavanı ise hayli enfes.
Diğer kütüphanelere göre daha az bir bütçe biraz da geniş bir odayla oluşturulabilecek en güzel ev kütüphanesi de bu galiba. Tipik bir apartman dairesinde hem ofis hem de kütüphane olarak çok kullanışlı olabilir.
Lüks bir otel hissiyatına sahip bu evde de kütüphane ve sinema odası birleştirilmiş. Hem filmlerinden hem kitaplarından vazgeçemeyenler için harika olur.
Bu ev kütüphanesi de biraz maskülen bir stilie sahip olsa da büyük ve bolca güneş alan pencereleri ve sade dekoreayonuyla harika görünüyor.
Peter S. Balsam Interior Design Associates şirketi tarafından dekore edilen bu kütüphane ise diğerlerine kıyasla çok daha renkli ve hayat dolu. Sadece kütüphane olmakla kalmayıp ailenin birlikte çokça vakit geçirdiği bir oda olarak da kullanılabilir.
Imperial Design tarafından dekore edilen bu klasik hatlara sahip kütüphanede ise her şey özel olarak yapılmış.
Siz en çok hangisini sevdiniz? Evde bir kütüphane olması fikri hoşunuza gider miydi?