Kitap mı e-kitap mı? Okumak mı Okumamak mı?

Kitap ve e-kitaplar giderek daha çok gündem yaratmaya başlarken bu ikisini birbiriyle kıyaslamamak olmazdı elbette. Neymiş efendim elektronik kitaplar normal kitapların sonu olacakmış da, artık her şeyi e-kitap okuyuculardan okuyacakmışız da… Bu tartışmaları fazlasıyla gereksiz ve akıl dışı bulduğumu hemen belirtmem gerek. Dünyada hala milyonlarca insan cep telefonu bile kullanmıyorken normal kitapların gelecekte var olmayacağını belirtmek kadar aptalca bir şey olamaz. Kaldı ki konumuz zaten kitaplar. İnanın küçücük bir kitle dışında e-kitap okuyucular kimsenin umrunda bile değil. Bir kitabı ya okursun ya da okumazsın. İstersen bilgisayarından okursun, ister kütüphanede okursun, ister kendine özel ciltletip evinin rahatlığında okursun ve daha milyon tane örnek daha. Ancak dikkat etmişsinizdir, buradaki eylem “okumak”.

e-kitap

Ben okumayı sevdiğimden her an her yerde elimin altında bir kitap bulundurmak istiyorum. Bolca kitabım var, kitaplığıma neredeyse her gün bir yenisini ekliyorum. Kitaplığımda yer kalmadığında kitapları nereye koyacağımı düşünüyorum kara kara. Ancak bu kitap almamı engellemiyor. E-kitap okuyucusuna gelince; hem bir iPad’im hem de bir Kindle‘ım var. Burada da görebileceğiniz gibi bir tanesiyle yetinemedim. Hepsine sahip olmam lazım. Ayakkabı ya da kıyafet almak yerine bunları tercih ediyorum, tamamen özgür irade! Hem iPad’imde hem de Kindle’ımda kitaplığıma sığmayacak kadar çok kitap var. Sanırım bu ikisi en çok tatillerde işime yarıyor. Ağır ve büyük bavullardan nefret ediyorsanız, e-kitap okuyucuları çok seveceksiniz emin olun. Bir de tabi kendi ışıkları olduğundan gece uyumadan önce kimseyi rahatsız etmeden istediğim kadar kitap okuyabiliyorum. Yerimden kalkmadan bir sonraki kitaba iki parmak hamlesiyle ulaşabiliyorum. Gerçekten büyük rahatlık.

e-kitap

Yukarıdaki görselde de kitap ve e-kitap arasındaki farkları ve kıyaslamayı ent bir şekilde görebilirsiniz. Şu noktada e-kitap okuyucularının çok daha iyi göründüklerini belirtmem gerek.

Türkiye’de e-kitap

Ülkemiz de e-kitaplar konusunda çok yavaş da olsa küçük küçük adımlar atmaya başladı elbette. Çıkarılan e-kitap okuyucuları, yayınevlerinin e-kitaplara hazırlanması güzel şeyler. Sonuçta okuyan kitlenin e-kitapları okuyacağının da gayet farkındalar. Belki bundan bir on sene sonra raflardaki kitapların %50’sini e-kitap okuyucularda da görebileceğimize inanıyorum. Yeter ki okuyalım, ne formatta olursa olsun…

Menüye dön