J. R. R. Tolkien Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J. R. R. Tolkien hakkında nedense çoğu insan yeterli bilgiye sahip değil. Kitaplarını ve kitaplarından uyarlanan filmleri çok iyi bilsek de Tolkien ile o kadar ilgilenmiyoruz. Ancak bu eşsiz yazar en az yazdıkları kadar ilgi çekici. Ben de listverse‘de gördüğüm bir makaleyi hemen paylaşayım dedim.

Tolkien

J. R. R. Tolkien hakkında bilmeniz gereken 10 gerçek

10- Birinci Dünya Savaşı

Bazı insanlar Tolkien’in eserlerini yazarken İkinci Dünya Savaşı’ndan ilham alındığını belirtse de, hikayeleri daha öncesinde oluşmuştur. Birinci Dünya Savaşı’na katılan yazar, savaşın korkunçluğunu birinci elden yaşamış bir insan haline geldi. Savaş sırasında hastalanınca bir hastaneye kaldırıldı ve hastanede kaldığı süre boyunca savaşı düşünme fırsatı buldu. Ünlü romanlarının temeli de aslında bu dönemde yavaş yavaş atılmaya başladı. Tolkien Birinci Dünya Savaşı’ndaki deneyimlerinin yazdıklarını etkilediğini belirtmiştir.

tolkien alıntı

9- Tolkien mirası

Çoğu insan Silmarillion’un da vizyona girmesini dört gözle bekliyor evet. Ancak ne yazık ki böyle bir şey söz konusu değil gibi görünüyor. Oğlu Christopher Tolkien film stüdyosu ile problemler yaşıyor ve filmleri ve pek beğenmiyor. Peter Jackson ise bundan sonra yazarın filmlerini yapmayacağını da açıkladı zaten. Dolayısıyla yazarın dünyası bundan sonra beyaz perdede yer almayacak.

Christopher Tolkien

8- Irkçılık suçlamaları

Tolkien’in eserleri geçmişte Avrupa merkezli olmakla eleştirildi. Karakterlerin hepsinin beyaz olması ve sadece kötü olan orkların siyah olması yüzünden böyle bir suçlama ile karşılaşan yazarın elbette ırkçı olmakla hiçbir alakası yoktu. Beowulf’u da çeviren yazar Avrupa mitolojisine de düşkündü; insanlar da eserlerinin bundan çok etkilendiğini belirtmekten çekinmediler. Yayıncısına yazdığı mektuplarda ırkçılıkla dalga geçen Tolkien, Hitler için de “lanet olası kara cahil” demiş. Ancak sadece hikayelerini okuyan birtakım insanlar bu iddialarda bulunmayı çok seviyorlar. Onlara acımakla yetinip yolumuza devam edelim.

7- The Beatles Tolkien’in eserlerini filme uyarlamak istedi

The Beatles kendilerinin başrollerde olduğu bir Yüzüklerin Efendisi filmi çekmek istiyordu ve yönetmen olarak da Stanley Kubrick’i istiyorlardı. Ancak Kubrick zaten çok iyi bilinen kitapları sinemaya uyarlamaktan hoşlanmadığını belirterek bu öneriyi reddetti.

Tolkien

6- Filoloji

Tolkien hayatı boyunca her zaman en çok dil ile ilgilendi. Latince, Almanca, Fransız, Fince ve Eski Norveççe ile haşır neşir oldu. Bir dil bilimci olarak dilin sadece iletişimden çok daha fazlası olduğunu düşünüyordu, konuşulduğu kültürün önemli bir parçasıydı. Dilleri o kadar çok seviyordu ki kendisi de birkaç tane yarattı. Hatta şöyle söylediği de belirtilmiştir, “Dillerin icadı esastır. Hikayeler bu dillere bir dünya yaratmak için yaratılmıştır.” Anlayacağınız bu efsane yazar yarattığı diller için hikayeler yazdı ve ortaya Yüzüklerin Efendisi çıktı. İki farklı Elfçe dili, cücelerin kullandığı Khuzdul dili, entlerin kullandığı dil ve Mordor’un uşaklarının kullandığı dil. Hayran kalmamak elde değil gerçekten.

Tolkien

5- Katolisizm

Tolkien oldukça dindar bir insandı. Hatta kilisede Latince yerine İngilizce kullanılacağı açıklandığında buna şiddetle ve “Latince” karşı çıktı. Koyu bir katolik olan yazar geleneklerine bağlı bir insandı aynı zamanda; dua eder ve düzenli olarak kiliseye giderdi.

4- İlginç çocukluk dönemi

Yazar gençken annesini kaybetti ve kardeşi Hillary ile öksüz kaldılar. Normalde böyle bir durumda çocuklar akrabalar tarafından yetiştirilirdi ancak anneleri akrabalarının çocuklarını Protestan olarak yetiştireceğinden korkup onların Katolik  bir papaz olan Francis Morgan tarafından yetiştirilmesi konusunda miras bıraktı. Yine de akrabaları ile birlikte yaşayan Tolkien, Francis Morgan’ın yasal gardiyanlığı ile büyütüldü. 16 yaşındayken kendisinden 3 yaş büyük Edith’e aşık oldu. Ancak gardiyanı yazarın beş sene beklemesini ve okuması gerektiğini belirtti. Yıllar sonra Edith ile evlendiler.

Ronald ve Edith Tolkien 1966
Ronald ve Edith Tolkien, 1966

3- C. S. Lewis ile anlaşmazlık

Tolkien ve Lewis çok iyi iki arkadaştı. Ancak aralarını bir şey bozuyorduysa o da dinle ilgili tartışmalardı. Lewis eserlerinde Hıristiyan alegorisi kullanmaktan çekinmezken Tolkien bundan hiç hoşlanmıyordu. İkili her zaman arkadaş kalsalar da bu konuyu bir çözüme ulaştıramadılar.

2- Tom Bombadil

Tom Bombadil Yüzüklerin Efendisi’ndeki en ilginç ve dikkat çeken karakter olmakla biliniyor. Bazı insanlar bu karakterin kitaba pek uymadığını da düşünüyorlardı. Peter Jackson da öyle düşünmüş olmalı ki filmlerde Tom Bombadil’e yer vermedi. Tolkien aynı zamanda çocuklar için kitaplar da yazıyordu ve Tom Bombadil de Yüzüklerin Efendisi’nden çok önce bu hikayelerde yer alıyordu. Yazar için Tom Bombadil kırsal alanların korunması ve savaşlardan yoksun, barış içinde bir dünya demekti. Bu yüzden onun çin oldukça önemli bir karakterdi.

tom-bombadil

1- Tolkien ve otomobiller

Tolkien zamanında arabalar yeni yeni kullanılmaya başlanmıştı ve Tolkien da bir araba sahibiydi. Ancak iyi bir sürücü olduğu pek söylenemezdi. Kafasına göre araba kullandığı için yolda terör estiriyordu. Neyse ki araba sahibi olmanın çevresel etkenlerinden dolayı araba kullanmayı bıraktı.

J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien her zaman en sevdiğim yazarlar arasında olmuştur. Hakkında daha çok şey öğrendikçe daha çok seviyorum onu. Henüz kitaplarını okumadıysanız mutlaka okuyun derim.

Menüye dön