Avrupa’nın Şahane Kütüphaneleri – 2

Avrupa’nın Şahane Kütüphaneleri 1‘den sonra serinin 2. yazısı da geldi. Bu yazıda Portekiz, Hollanda ve  İsviçre’deki kütüphaneleri konu alacağım. Hazır yaz da yaklaşıyorken nereye gideceğinize dair planlar yapıyorsanız belki ilham verebilirler. Serinin devamı da en kısa zamanda gelecek!

kitaplık kedisikitaplık kedisi

Portekiz’de bulunan Coimbra Üniversitesi kütüphanesi Biblioteca Geral, iki büyük binadan oluşuyor. Yeni bina 1962’de inşa edilmiş ve asıl bina Joanina Library ise 1725’te yapılmış. Joanina Library barok tarzı ile inşa edilmiş 1800lerden önce yazılmış kitaplara ev sahipliği yapıyor. Buram buram tarih kokuyordur burası eminim.

kitaplık kedisikitaplık kedisi

Hollanda’da bulunan Hollanda Paramentosu kütüphanesi Handelingenkamer, elektrikle ışıklandırma teknolojisinden önce yapıldığından kitaplar için daha korunaklı bir mekan yaratılmış. Mum ve gaz lambasından tasarruf etmek için de tavan büyük bir cam kubbe şeklinde tasarlanmış. İnanılmaz görünüyor.

kitaplık kedisikitaplık kedisi

Yine Hollanda’da bulunan Delft University of Technology kütüphanesi modern bir yapıya sahip. Klasik yapıları modern yapılara göre her zaman daha çok sevmişimdir ancak bu kütüphane şaşırtıcı derecede güzel. Çatısı çevre dostu bir şekilde çim kaplı ve gökyüzüne uzanan hoş bir çatısı penceresi mevcut.

kitaplık kedisikitaplık kedisi

İsviçre’de bulunan Abbey kütüphanesi ülkenin en eski kütüphanesi olmakla beraber, dünyanın da en eski ve en önemli kütüphanelerinden biri. İçinde 160.000’den fazla kitap bulunuyor ve bu kitapların bazıları 8. yüzyılda yazılmış.

kitaplık kedisikitaplık kedisi

Avusturya’da bulunan Admont Abbey kütüphanesi dünyanın en büyük manastır kütüphanesi olarak biliniyor. Tavanındaki resimler ve tüm dizayn Aydınlama değerleri ve düşüncelerini anlatıyor. Serinin devamını bekleyin. Şimdilik güzel hayaller hepinize.

 

Comments are closed.

Menüye dön