Çocukları kütüphaneye götürmek her zaman oldukça keyifli bir aktivite olmuştur. Kütüphanenin o sakin ortamında en haylazları bile bir süre sonra sessizliğe alışıp sakinleşirken, onlarca kitap arasında meraklarını uyandıracak birkaçını mutlaka inceliyorlar. 23 Nisan’a çok az kalmışken çocuklarla daha fazla vakit geçirebilirsiniz, özellikle kütüphanelerde.
Çocukları kütüphaneye götürmek için 5 neden
1- Düzenli kütüphane ziyaretleri daha fazla okumanın yollarını açar
Okumak da bildiğiniz üzere en sağlıklı beyin yiyeceklerinden biri! Yapılan çok çeşitli araştırmalara göre okumak beynin gelişimine katkıda bulunuyor, özellikle ilk beş yaşlarına kadar. Çocuklara kitap okunduğu zaman da beynin hücreleri canlanıyor ve hücreler arasındaki bağlar güçleniyor. Aynı zamanda yeni hücre linkleri de oluşuyor. Anlayacağınız kütüphaneye gitmeseniz de çocuklara kitap okumalısınız, bulduğunuz her vakitte hem de!
Okumak aynı zamanda çocukların ihtiyacı olan dil ve okuma yazma yeteneklerini geliştiriyor. Sanırım en önemli özelliklerinden biri de yüksek sesle okumanın iki insanı birbirine bağlaması. Çocuklara kitap okuduğumuzda onlara aynı zamanda şu mesajı da vermiş oluyor: Sen önemlisin. Bu zamanımı tamamen sana ayırıyorum.
2- Kütüphaneyi ziyaret ettiğinizde alabileceğinizden çok daha fazla kitap ve dergiyi çocuklarınızla buluşturabilirsiniz.
Çocukları alıp bir kitapçıya götürmek ve seçtikleri birkaç kitabı almak elbette harika bir şey ancak bunu ne yazık ki her zaman yapabilecek gücümüz olmuyor. Ancak kütüphanede taşıyabileceğiniz kadar çok kitabı alabilir, okuduktan sonra kütüphaneye geri götürebilir ve yeniden istediğiniz kadar kitabı alabilirsiniz. Bunun bir güzel tarafı da bir kitabı “satın alma” zorunluluğu ya da baskısı olmadan kitapları karıştırmak çocukları çok daha iyi hissettirecektir.
3- Sık sık gittiğiniz kütüphanede çalışan insanlar sizin keşfedemeyeceğiniz kitapları size sunabilir.
Kütüphanede kitapları keşfe çıkmak elbette çok zevkli ancak hiçbirimiz kitapları kütüphanecilerin tanıdığı kadar tanıyamayız. Zamanla çocukların zevkine aşina olan kütüphaneciler çocuklara farklı kitaplar tavsiye edebilir ve zevklerine uyacak yazarlar bulmalarını sağlayabilirler.
4- Kütüphaneler sosyalleşme alanları haline gelebilir.
Çocuk kütüphaneleri çocukların doğaları gereği kendiliğinden sosyal alanlar haline gelebiliyor. Özellikle çocukları bir araya getiren kitap okuma saatleri gibi etkinliklere katılmanız çok şey değiştirebilir.
5- Bir kütüphane kartı sahibi olmak çocuklara sorumluluk duygusu aşılayabilir.
Çocukların kendi adına bir kütüphane kartına sahip olmaları onlara farklı bir sorumluluk duygusu verecektir. Anne babalarının adına olmayan, sadece kendilerine özel olan bu kart, kitapların da onların sorumluluğunda olduğunu gösteriyor ne de olsa.
Ve daha birçok iyi neden… Çocuklarla kütüphanenin keyfini çıkarmayı unutmayın. Arada sırada çocuk kitapları okumak yetişkinlerin içindeki tüm iyiliği de ortaya çıkarabiliyor. Şu yazıya da göz atmayı unutmayın derim: Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri İçin İlkeler