Çocuk Kitapları Okumak için 3 Büyülü Sebep

En son ne zaman bir çocuk kitabı okudunuz? Çocuğunuz istedi diye değil de, kendiniz istediğiniz için çocuk kitapları okuyalı ne kadar oldu? Eğer hatırlamıyorsanız güzel bir çocuk kitabı bulup okumanın vakti gelmiş demektir. Çocukken severek okuduğunuz kitapları hatırladığınızda gülümsüyorsanız, bunun ne kadar güzel bir his olduğunun farkına varın ve yeni gülümsemeler edinin derim. 

çocuk kitapları

Dünya ya da insanlar beni ne zaman hayal kırıklığına uğratsa yaptığım ilk şey bir çocuk kitabı okumak olur. Psikoloğa gitmek ya da çevremdekilere dert anlatmak ve anlaşılmak için çırpınmak yerine çocuk kitaplarının o eşsiz diyarlarına gider ve özenle kendime dönerim. Bazen birkaç sayfa bazen birkaç kitap sonra keyfim yerine gelir, dünyaya yine güzel gözlerle bakmaya başlarım. Ve bunu yetişkinler olarak hepimiz yapabiliriz!

çocuk kitapları

Çocuk Kitapları Okumalıyız Çünkü…

Çocuk kitapları bizi hem çocukluğumuza götürür hem de bize çocukluğumuzu tekrar iredeleme şansı sunar. İçimizdeki çocukla tekrar bir araya gelip konuşabilir, gülebilir ve ağlayabiliriz. Geçmişte yaşadıklarımız ve bunların yetişkin hayatımıza olan etkilerini de daha iyi anlayabiliriz. Bazen sadece hoş bir anımızı getirir aklımıza bir çocuk kitabı ki bu bile çocuk kitapları okumak için yeterli bir sebep.

Gerçeklikten kaçmak ve tekrar bir çocuk olmak için en kısa yol çocuk kitapları okumaktan geçiyor. Oyun oynadığımız zamanlarda oyunların gerektirdiği rollere bürünmek ne kadar kolay ve keyifliydi, hatırlıyor musunuz? Hayal gücümüz alır başını gider, saatlerce başka alemlerde yaşardık. Çocuk kitapları ile büyülü dünyalara ışınlanacak ve bazen pek hoş olmayan gerçeklikten istediğiniz kadar kaçabileceksiniz.

Çocuk kitapları iyilik, empati, hoşgörü, arkadaşlık gibi pozitif temaları işlerler. Gündeminizde sizi yıpratan olaylar varsa bolca masumiyet, mutluluk ve pozitif anlar depolamak için bir çocuk kitabı okuyabilirsiniz. Özellikle illüstrasyonları hayli sevimli bir kitap seçtiyseniz, onlara baktıkça gülümseyecek ve daha fazlasını okumak isteyeceksiniz. Malin Klingenberg’in The Secret Life of Farts adlı kitabını okurken ne kadar çok güldüğümü anlatamam. Hem illüstrasyonları hem de dahiyane dizeleri ile uzun zaman aklımadan çıkmayacak bir kitap oldu. 

çocuk kitapları

Peki hangi yaş aralığına uygun kitapları okumalıyız? Bu tamamen size kalmış! Ben en çok 3 ve 12 yaşları arasındaki çocuklar için yazılmış kitapları seviyorum. 12 yaş sonrası genç yetişkin olarak kabul ediliyor ve arada sırada bu türden de kitaplar ilgimi çekiyor elbette. Ama en çok çocukluğun en masum ve oyuna düşkün yaşları cezbediyor beni. Özellikle trenlerde, ormanlarda ya da kocaman bir evde geçiyorlarsa ve ortada çözülmesi gereken bir gizem varsa okumaya doyamıyorum. Genellikle hepsinden enfes bilgiler ediniyorum ve en çok da buna seviniyorum.

Ben bundan sonra biraz daha seçici davranıp ödüllü kitaplar peşinde koşacağım. İlgimi çeken ödüller arasında hayli prestijli ve en eski çocuk kitabı ödüllerinden biri olan Newberry Medal yer alıyor. Ayrıca yabancı dilde yazılmış kitapları tanıttığı için çok hoşuma giden Batchelder Award ve çocuk kitapları ödüllerinin Nobel’i olarak anılan Hans Christian Andersen Award muhakkak takip ettiğim ödüller arasında. Söz konusu çocuk kitapları olduğunda asla gözüm doymadığından diğer ödüllere ve listelerine de göz atıyorum ama bu üçünü sıkı takipte olacağım bundan sonra.

Siz de International Board on Books for Young People’ın Türkiye temsilcisi Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği‘ni takip edebilirsiniz. Eskiden ödül veriyorlarmış ancak uzun zamandır vermiyorlar gibi görünüyor. Ne yazık.

Ülkemizde kitaplar çok pahalılaştı, özellikle yabancı dildeki kitapları almak imkansız hale geldi. Ancak iyi ki internet var dedirten bir web sitesi sayesinde yüzlerce çocuk kitabını bedava okuyabilirsiniz. International Children’s Digital Library adresinde birçok dilde çocuk kitabı mevcut. Mutlaka göz atın ve böylesi bir nimeti iyi değerlendirin derim. Ben İspanyolca öğrenmeye başladım ve buradaki çocuk kitaplarını bir bir okuyorum. Hem hepsi çok sevimli hem de dili öğrenmemde bana çok yardımcı oluyorlar.

Göz atmak isterseniz kardeşimle birlikte yaptığımız Can Çocuk İle Büyülü Bir Yıl projesine de göz atabilirsiniz. Her hafta bir çocuk kitabı okuyarak bütün bir yıl boyunca en az 52 çocuk kitabı okumuştuk. O yılın ne kadar ne keyifli geçtiğini anlatmama gerek yok sanırım.

Peki sizin en çok sevdiğiniz çocuk kitapları hangileri? Lütfen yorumlarda paylaşın, hepimiz okuyalım!

Menüye dön