Çocuklara kitap alın. Bu aralar en çok bunu düşünüyorum. Okumayan onca insan, onca arkadaşım var. Kimi zaman nedenlerini anlamaya çalışıyorum. Tamam, kitaplar pahalı ve insanoğlu okuyabileceğinden çok daha fazla şey üretiyor ve neyin iyi neyin kötü olduğunu anlamakta zorlanıyoruz bazen. Yine de, aklım almıyor, almak istemiyor. Onca kütüphane, onca bedava kitap verebilen kurum var. Yani, istenirse elbette kitap bulunabilir ve okunabilir. Tabii, en önemlisi kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmiş olmak ve sevmek gerekiyor. Bu da küçük yaşlarda başlıyor. Okuldan önce evde eğitim en önemlisi; ebeveynleri kitap okumayan insanların ileride de kitap okumadıklarına çok şahit oldum, bu gerçekten çok acı verici. Kitap okumanın televizyon seyretmekten çok daha iyi bir şey olduğunu göremiyorlar. Evdeki büyükler ne yapıyorsa, onlar da aynen takip ediyorlar.
“İyi kitapları öğretmemeliyiz; okuma sevgisini öğretmeliyiz.”
– B. F. Skinner
Okullarda da, Türk Edebiyatı dışına pek çıkamıyoruz ne yazık ki. Çok iyi hatırlıyorum, lisede Kemal Tahir’in Yorgun Savaşçı adlı romanını okumak zorunda kalmıştım. Hiç zevk almadım, hatta nefret ettiğimi bile söyleyebilirim. Kemal Tahir inanılmaz bir yazar olsa da, tarih, Cumhuriyet dönemi, savaşlar, siyaset ve benzeri konularda romanları okumak bana acı veriyor. Okuyamıyorum, okumak istemiyorum. Gel de bunu yıllanmış ve at gözlüğünü bir türlü çıkaramamış edebiyat öğretmenine anlat! İmkanı yok. Ne dersen de, ne yaparsan yap bunun önüne geçemiyorsun. Aynı durumun kitap okuma alışkanlığı edinmemiş çocuklar ve ergenler için kötü sonuçlar doğuracak olması kaçınılmaz elbette. Onların seveceği kitapların da olduğuna inanmaları için ebeveynlere büyük görev düşüyor anlayacağınız. Çizgi romanlar, resimli kitaplar, içinden çeşitli şeylerin çıktığı rengarenk kitapları bir düşünün, sizin bile canınız okumak istemiyor mu? Bunların evde bol bol bulunması büyük bir etki yaratacaktır.
Çocuklara kitap alın!
Ben okumaya Thomas Brezina‘nın Dört Kafadarlar adlı serisiyle başladım. Çocuk yaşımda o seriyi nasıl bir bir okuduğumu hala hatırlıyorum. Çocukların kişiliklerine ve ilgi alanlarına uygun kitaplar bulmak, okumaya teşvik etmek gerek. Yoksa ileride okumalarını beklemek büyük bir hata olur. Kardeşim hiç de aşina olmadığım fantastik romanlar okumak konusunda ısrarcı. Ona kendi okuduklarımı ya da dünya klasiklerini okuması konusunda asla ısrar etmiyorum. Okusun da, ne isterse, nasıl isterse onu okusun. Nasıl olsa yaşı ilerledikçe zevkleri incelecek ve o da kendi tarzını bulacak. Büyükleri geçtim, en azından küçüklere kitapları sevdirelim. Bayramlar ve doğum günlerinde alacağınız bir kitap insanların hayatını değiştirebilir. En güzel hediye kitaptır, çocuklara kitap alın!