American Gods, Simay‘ın bitmek tükenmek bilmeyen ısrarlarına rağmen okumadığım (Evet, pişmanım!), Neil Gaiman’ın en popüler kitaplarından biri. Şimdi de dillerden düşmeyecek bir dizi olarak televizyon tarihine geçti. Ancak siz de benim gibi kitabı okumadan diziyi izleyecekseniz daha dizinin ilk bölümünden itibaren aklınızda milyonlarca soru olacak. Siz en iyisi benim hatama düşmeyin; kitabı okuduktan sonra diziyi izleyin ki beyniniz yanmaktan kurtulsun. Ama ille de izleyin!
American Gods diğer ülkelerden Amerika’ya göç edenlerle başlıyor. Daha ilk sahneden göreceğiniz Vikingler gibi. Bu göçmenler yanlarında elbette kendi tanrılarını da getiriyorlar. Ancak zaman geçtikçe bir sonraki nesiller atalarının yanlarında getirdikleri bu tanrılara inanmaz oluyor ya da bunları tamamen unutuyorlar. Ancak tanrılar yaşamaya bir şekilde devam ediyor. Bazıları taksi sürüyor, bazıları cenaze işleri ile uğraşıyor. Diğer tüm normal insanlar gibi onların da bi şekilde para kazanması, yemesi, kira ödemesi, yaşaması gerekiyor. Ancak birer tanrı olduklarından saygı gösterilmeye de ihtiyaç duyuyorlar. İnsanlar onlara tapmayı bıraktıklarında, unutulduklarında, yok oluyorlar. Bir de elbette ortada yeni yeni tanrılar var, eski tanrılardan da pek haz etmiyorlar. Şu kısacık özetin bile başlı başına ilgi çekici olduğunu kabul etmek gerek. Neil Gaiman yaratıcılığına asla laf edilmemesi gereken efsane yazarlardan biri diye düşünüyorum. Ve dizi de, televizyonda izleyeceğiniz en garip ve en ilgi çekici şeylerden biri olacak emin olabilirsiniz. Daha jeneriğinden itibaren aklınızdaki sorularla uğraşacak, dizi ilerledikçe daha çok soru içinde dolanıp duracaksınız. Ancak asla sıkılmayacaksınız.
American Gods’ın televizyon uyarlamasında Neil Gaiman da yapımcı olarak yer alıyor. Daha önce bu kitabı bir film olarak hayata geçirmek isteyenler olmuşsa da yazar hikayenin bir film için fazla uzun olduğunu belirtmiş. Ancak bir dizi söz konusu olduğunda kitapta yer alan her şey ve hatta çok daha fazlasına yer verebileceğini düşünerek kolları sıvamış. Kitapta yer alan tanrılar dışında yazarın kitapta yer vermediği birkaç tanrının da diziye yedirileceği (elbette Gaiman’ın rızasıyla) söylenmiş. Şimdilik en az üç sezona kesin gözüyle bakılan dizi umarım çok daha fazlasıyla karşımıza çıkar. İzleyecek enfes ve sıra dışı bir şey arıyorsanız kaçırmayın derim. Keyifle!